Petter Northug ger bort sin VM-plats

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2017-02-20

LAHTIS. Petter Northug väljer att ge bort sin VM-trupplats till lagkamraten Hans Christer Holund.

– Det känns helt rätt, säger han i ett pressmeddelande.

Det innebär att Northug bara kan åka loppen han har friplats.

Petter Northug har friplatser till VM på sprinten och 50 kilometer som regerande mästare. Men när den norska truppen togs ut till VM fick han också plats i den tolv man starka ordinarie truppen vilket gör att han hade chans att bli uttagen även på skiathlon, teamsprint, 15 kilometer klassisk stil och stafett.

Men i ett pressmeddelande på månadagskvällen meddelar Northug att han drar sig ur den ordinarie norska truppen till förmån för reserven Hans Christer Holund – som överraskande blev trea på VM-genrepet i Otepää.

”Helt rätt”

– Jag känner själv att det här är helt rätt, säger Petter Northug och fortsätter: 

– Hans Christer gjorde ett väldigt bra lopp i Otepää i helgen och har visat bra form så han kan vara en reservjoker i det här mästerskapet på distansloppen. För min del är jag nu bara aktuell för sprint och femmilen. Jag har två lopp att sikta in mig på och så blir det spännande att se vad Hans Christer kan uträtta om han får chansen.

Det betyder att sistasträckan i det norska stafettlaget går till Finn Hågen Krogh och att Northug alltså inte heller är aktuell i en teamsprint.

Beslutet hyllas av herrtränaren Tor-Arne Hetland.

– Han visar vilken stor sportsman han är när han lanserar sig själv som reserv – och inte tolfte åkare i truppen, säger han.

Petter är fortfarande aktuell som reserv i truppen om det skulle bryta ut sjukdom senare under VM. Hans Christer Holund laddar för VM i Norge tillsammans med Simen Hegstad Krüger för att gå lopp senare under VM.

Vändning efter syrliga svaret

För Hans Christer Holund är det en skarp kontrast efter helgen i Otepää där han efter sin pallplats fick en fråga på presskonferensen om han ”var redo för VM?”.

Då blev det syrliga svaret:

– Jag åker inte till Lahtis, jag är inte tillräckligt bra.

Men det höll alltså inte Petter Northug med om.