”Är ett fullständigt befängt uttalande”

Foto: TT/Bildbyrån
SPORTBLADET

Bråket mellan Svenska Olympiska Kommittén och Norges skidförbund trappas upp.

På en presskonferens sågas delar av den norska rapporten.

– De målar upp en bild av att vi i Sverige försöker dölja något och det tycker vi är djupt orättfärdigt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I fem månader har en utvald grupp av oberoende experter granskat den norska skidåkningens användade av astmamediciner.

Förra veckan presenterades rapporten.

Där fastslogs att Norges skidförbund inte på ett ”oförsvarligt sätt diagnostiserat och/eller behandlat utövare utan påvisad astma eller liknande luftvägsproblem”.

Norge kommer därför att fortsätta med samma metoder. Även så kallade nebulisatorer, ett hjälpmedel som används för att inhalera medicin eller som i skidåkarnas fall också saltvatten.

”Fullständigt befängt”

Samtidigt riktas kritik mot länder som går en annan väg.

Den finska specialistläkaren Katja Mjösund säger i rapporten att det är ”etiskt fel” att inte använda den norska metoden för att lindra astmabesvär inom skidåkningen.

– Det är ett fullständigt befängt uttalande, dundrar Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo på en presskonferens.

– Det finns inget vetenskapligt bevis för att den typen av behandling skulle ha en positiv effekt. Och den typen av uttalanden, som innebär att man förflyttar problematiken till någon annan, tycker jag är befängd, säger Reinebo.

”Djupt orättfärdigt”

Även en annan del av den norska rapporten väckte irritation i Sverige.

Där anklagades Sveriges olympiska kommitté (SOK) ha nekat utredarna tillträde till viss information om hur man arbetar med medicinering.

Något som fick Peter Reinebo att rasa.

På måndagens presskonferens förklarar han varför.

– Jag tycker det är djupt orättfärdigt. Bilden de målar upp i sin rapport – att vi skulle vara hemliga – stämmer inte alls. Vi fick en fråga i ett tidigt skede om vi var villiga att delge information om våra upplägg. Vi sa självklart ja, men med förbehållet att vi vill träffa dem i person och ställa motfrågor och höra deras syn på saken. Men mötet sköts upp, sköts upp och sköts upp. Och till slut blev det aldrig av. Vi tycker att bollen ligger hos dem. Så att då får passningen från Norges så kallade ”oberoende utredning” – som ju är tillsatt från det norska förbundet – om att vi skulle vara hemliga och inte villiga att delge våra synpunkter … det är vilseledande och lögnaktigt, säger Reinebo.

Anledningen till att SOK kallade till presskonferens var, enligt deras egen utsaga, för att tydligt klargöra hur Sverige förhåller sig till behandling av idrottsutövare med astma.

– Vi behandlar personer som har astma. Vi behandlar inte personer som inte har astma. Alltså, vi medicinerar inte friska individer.

”Dåligt signalvärde”

Bosse Berglund, SOK:s medicinskt ansvarig och antidopningsansvarige, fyller i.

Han understryker att så kallade nebulisatorer inte kommer att användas i Sverige.

– Dels för att det inte finns något som helst vetenskapligt belägg för att de gör någon nytta. Dels för att jag tycker de sänder ett dåligt signalvärde. Om jag vore en ung skidåkare och såg att mina idoler sitter i vallaboden med avancerad medicinsk utrustning och inandas saker ... då skulle jag ju tro att jag måste göra likadant för att lyckas. Det tycker jag sänder dåliga signaler, säger Berglund.

ARTIKELN HANDLAR OM

Astma