Skidstjärnan: ”Det värsta som kunde hända...”

SPORTBLADET

VM-sprinten slutade i platt fall för stora guldhoppet Stina Nilsson.

Skidstjärnan har under ett par värdefulla dagar hemma i Malung hämtat kraft och analyserat kraschen.

Nu berättar hon om händelsen.

– Att falla på egen bekostnad var det värsta som kunde hända, säger Stina Nilsson till Sportbladet.

Stina Nilsson ska precis hoppa in i bilen för transport till Oslo när Sportbladet når henne.

VM ligger bakom henne, slutspurten i världscupen framför.

Stina Nilsson åker till Drammen och onsdagens sprint, som avgörs i klassisk stil, efter några fina dagar hemma med familjen i Malung. Hon är på gott humör när vi talas vid.

– Efter VM åkte jag hem till Malung, min hemby, och har tagit det lugnt och bara varit med familjen. Det har varit väldigt värdefulla dagar. Jag passade på att ta några dagar utan träning först, sen de senaste dagarna gjort en del sådan träning som jag inte hinner med i vanliga fall, berättar hon.

Stina Nilsson kom till VM i Lahtis med tre segrar i fristilssprint. Hon kom dit som ett stort guldhopp, med egna drömmar och realistiska förväntningar.

Men VM-sprinten slutade tvärt.

Stina Nilsson kraschade in på upploppet i semifinalen.

Tröstats av familjens hundar

Teamsprinten blev inte heller vad Sverige hoppats på, men efter silverspurten i stafetten avstod Stina Nilsson lördagens tremil.

Hur mycket har familjens närvaro betytt de här dagarna efter VM?

– Allt! Det var verkligen så himla skönt och komma hem. De har verkligen stöttat extremt mycket. Och så har vi två hundar, Puck och Star, och de fyller verkligen sitt syfte. Det känner jag på sommaren också. Om jag kommer hem och är tjurig efter ett träningspass så finns de där och är så extremt glada. Det har varit skönt. De älskar mig lika mycket oavsett, samma gäller min familj förstås..., säger Stina Nilsson med ett skratt.

Hon har under dagarna hemma i lugn och ro skaffat sitt eget perspektiv på sprinten i Lahtis.

– Jag har inte värderat det med någon annan, bara mer själv grundligt. Jag känner att det är en bra erfarenhet. Jag har varit med om det absolut värsta som kan hända sportsligt. Inget kan toppa det där och det är skönt att ha det gjort. Bortsett från skador så är detta det värsta, att falla på egen bekostnad. Det var mitt eget fel, säger Stina Nilsson som dock ska använda misstaget som drivkraft i framtiden.

– Jag har den här händelsen med mig som ett ess i rockärmen i framtiden mot alla som vill måla upp mig som favorit. Alla vet att allt kan hända i sprint och det såg man tydligt i Lahtis. Jag kan spela på det kortet.

”Jag ser var det går snett”

Har du kommit fram till var på banan du gjorde fel?

– Det är små marginaler och det är beslut som man tar utifrån mikrosekunder. Jag ser var det går snett. Sen får man säga att det var en klurig bana att bemästra och att det var små marginaler och flera incidenter som skedde.

Var du påverkad av favoritskapet?

– Det har jag inte tagit del av inför VM. Jag hade inte läst media inför utan förväntningarna hade jag lagt på mig själv. Jag visste själv vad jag ville göra och nu fick jag inte ut det.

I Drammen väntar en klassisk sprint. Norskan Maiken Caspersen Falla leder sprintcupen med 512 poäng före tvåan Stina Nilsson på 370. Det finns 150 poäng kvar att köra om, 100 i Drammen och 50 i sprinten under den sista världscupshelgen i Kanada.

Stina Nilsson utgår från att det blir en norsk seger.

– Hon behöver bara starta för att säkra det.... Men jag ska göra så gott jag kan. Det brukar vara en folkfest i Drammen så det blir kul.