Bryter tystnaden – erkänner dopning

Tävlade dopad under EM: ”Fick en knäpp i huvudet”

avMartin Tolén

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

För två år sedan åkte Andreas Gustafsson fast för dopning.

Nu väljer han att bryta tystnaden och berätta precis allt.

– Jag kände mig desperat… det var en knäpp i huvudet jag fick, säger han till Expressen.

För ganska exakt två år sedan åkte gångaren Andreas Gustafsson, 35, fast i ett dopningstest.

Den svenske gångaren testades positivt för epo och stängdes i maj 2015 av två år.

– Jag blev chockad och förvånad. Speciellt när det är Andreas. Jag har känt honom sedan slutet på 90-talet och han har alltid varit tydlig med vad han tycker om dopning när det hänt i andra länder så han var verkligen inte den personen jag hade förväntat mig, sa Birger Fält, ordförande i svenska gång- och varndrarförbundets tävlingskommitté då.

”Jag kände mig desperat”

Vad Andreas Gustafsson själv kände fick vi dock aldrig reda på då.

Han gick under jorden i sitt hem i USA – fram till nu.

I en intervju med Expressen väljer 35-åringen att erkänna och berätta precis allt.

Han berättar om hur ett magsår följt av dåliga tävlingsresultat fick honom att känna en panik inför stundande EM i Zürich.

– Det var inte planerat. Jag mådde dåligt, jag kände mig desperat… det var en knäpp i huvudet jag fick, som gjorde att det blev så. Tyvärr. Det är någonting som jag verkligen ångrar. Det var verkligen fel, tycker jag, att göra det, säger Gustafsson till tidningen.

Gustafsson injicerade epo-dopningen i form av sprutor och erkänner utan omsvep att han var dopad när han tävlade för Sverige under EM i Zürich 2014 samt Finnkampen några månader senare.

– När jag kom hem från Finnkampen sov jag inte på fyra-fem nätter. Jag var inte i bra form, kan man lätt säga. Jag visste inte vad som skulle hända. Till slut tog jag några sömntabletter.

Planerar att tävla för USA

Men nu har avstängningen löpt ut och redan i morgon gör Gustafsson comeback i tävlingdräkten. Däremot har Gustafsson, som är amerikansk medborgare, bestämt sig för att tävla för USA framöver.

Planen är att kvala in till friidrotts-VM i London som avgörs i augusti.

– Jag är beredd på att folk kommer ge mig hårda ord. Men många stöttar mig samtidigt. Jag har ganska bra självförtroende och är en ganska stark människa. Får jag hårda ord… då får de känna så. Jag förväntar mig det och det är någonting som jag får ta.

ARTIKELN HANDLAR OM