Nye förbundskaptenen vill ha modigare spelare

Foto: Henrik Montgomery/TT
Innebandyns nye förbundskapten Mikael Hill.
SPORTBLADET

Ska Sverige kunna återta världsmästartiteln i innebandy måste spelarna ta större ansvar för sin egen utveckling.

Det tycker den nye förbundskaptenen Mikael Hill.

– Då får vi ett modigare landslag, säger han.

Jönköpingsbon tar över efter Jan-Erik Vaara som under sina sex år förde landslaget till två VM-guld, men som fick se Finland vinna den senaste VM-finalen i december.

Mikael Hill, 44, ska fram till 2020 se till att Sverige är världsledande. Det första målet är VM i Tjeckien 2018.

– Då är resultatmålet att vinna tillbaka VM-guldet. Sen ska vi se till att Sverige behåller positionen som världsledande, vi ska driva utvecklingen framåt, säger Hill.

Snabbare spel

Han säger att det inte kommer att bli ett helt nytt landslag med nya spelare och nytt spelsätt.

– Det handlar om att skruva på detaljer och förfina det som redan funkar bra. Vi ska försöka att hitta ett spel och spelare som står för mycket fart, för ser man på internationella matcher så går det mycket fort. Och det är inte i alla matcher i den inhemska ligan som man häpnas över farten.

För att hitta spelare som har snabbheten vill Hill få spelarna att förstå vikten av det egna ansvaret.

– Vi vill se spelare som driver sin egen utveckling, som har ansvar för den och jobbar med de här bitarna – snabba beslut, snabba fötter, bollbehandlingen – och på så sätt bli modigare och vågar att utmana sig själv.

Ska minska glappet

Hill, som tidigare tränat superligalagen Jönköping och Mullsjö, har det senaste året haft ansvar för utvecklingsprogrammet Guldsteget för 16 spelare i åldrarna 19–23 år. Den rollen behåller han, för att minska på glappet mellan U19-landslaget och A-landslaget.

– Det blir ett signalvärde att förbundskaptenen har ansvaret för de här utbildningsplatserna och det blir tydligt vilka kravbilder han ser för landslaget. Det är en viktig koppling, säger landslagschefen Joakim Lindström.

Hills första uppdrag är landslagsturneringen i Åbo sista veckan i april.