Föddes med åtta fingrar – ska spela australiska öppna

Francesca Jones.
Francesca Jones.

Francesca Jones, 20, föddes med åtta fingrar och sju tår.

Men hon lät inte det stoppa hennes dröm att spela tennis – nu har hon kvalat in till australiska öppna.

– Jag skulle älska om folk kan finna styrka i min historia, säger hon enligt news.com.au

När brittiska Fransesca Jones var åtta år sa hennes läkare att hennes tillstånd skulle hindra henne från att bli tennisproffs. Hon har en sällsynt, ärftlig sjukdom som heter hypohidrotisk ektodermal dysplasi. Hon föddes med tre fingrar och en tumme på varje hand. På ena foten har hon fyra tår och på den andra tre.

– Jag försöker se det positivt och jag ser det som en fördel på många sätt, säger hon enligt news.com.au

Hon gav inte upp trots läkarens dom. Nu är det klart att hon kommer spela i australiska öppna. Hon besegrade kinesiska Lu Jiajing (6-0, 6-1) i det avslutande kvalet i Dubai.

– Man skulle kunna säga att jag motbevisade läkaren och säkerligen ganska många andra också. Men jag är inte ute efter att motbevisa folk, säger hon.

”Alla har fysiska svagheter”

På fredag flyger hon till Australien för att sätta sig i karantän i två veckor innan mästerskapet inleds.

Det är en dröm som går i uppfyllelse och hon inser att hon har fått jobba hårdare än de flesta för att ta sig dit. Hennes fötter fungerar inte som för andra, och det innebär att hon måste springa på ett speciellt sätt.

– Min balans genom fötter och tår fungerar annorlunda. Jag har alltid haft ett väldigt litet grepp och ett lätt racket, vilket jag vill kunna ändra på.

På gymmet lägger hon mycket tid på att bygga styrkan som krävs för att stödja hennes muskler.

– Alla människor har fysiska svagheter – så länge du inte är Cristiano Ronaldo eller någonting. Jag försöker bara förbättra mina på samma sätt som jag försöker förbättra mig själv på andra plan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN