Kalla hoppas på VM: ”Medveten om att det är tufft”

När Charlotte Kalla, 33, gör comeback i världscupen i helgen så är det med ett tydligt mål.

Hon vill bevisa att hon ska med i den VM-trupp som tas ut om mindre än två veckor.

– Jag hoppas verkligen att jag ska åka så snabbt de veckor som kommer så att jag har en VM-plats, säger Kalla.

I helgen drar Charlotte Kalla på sig nummerlappen för första gången i världscupsammanhang den här säsongen. Den rutinerade mästerskapsåkaren drabbades av covid-19 och har kämpat för att ta sig tillbaka.

Det samtidigt som konkurrensen i det svenska laget har ökat.

– Det är en superhäftig resa att vara med på. Det är så otroligt många tjejer som har olika kvaliteter och åter fort i spåren. Att vi har den konkurrensen som vi har i det svenska laget just nu det sporrar verkligen och leder till framgång, säger hon och fortsätter.

– Sen är jag mycket medveten om att det är tufft att ta platser i VM och att jag behöver prestera på vägen dit men också ha tålamod och acceptera hur läget är. Jag hoppas verkligen att jag ska åka så snabbt de veckor som kommer så att jag har en VM-plats.

Om det är svårt att knipa en VM-plats så är det ännu tuffare att slå sig in i ett svenskt stafettlag. Där finns det bara fyra platser och Charlotte Kalla som har kört stafetter för Sverige de tio senaste mästerskapen känner sig långt i från given.

– Så här stor konkurrens som det är idag. Det har det aldrig varit om platserna. Jag tror att det kommer vara ganska tufft för ledarna som ska bestämma vilka fyra som ska köra för Sverige.

”Tänker inte för långt fram”

Den där känslan att inte vara given i ett svenskt stafettlag fick hon känna på redan för två år sen.

– I Seefeld kände jag inte att det var självklart att få vara en del i laget med de resultat och den form jag hade.

Hon har tidigare berättat om osäkerheten hon kände den där morgonen på stafettdagen. Hur det var tvivel hela vägen fram till skidtesterna. Det är något som hon tror kan vara en fördel inför ett stundande VM.

– Jag är glad att jag har så många lopp med mig och vet att även fast man har många människor och åkare runt omkring sig, man åker för ett lag, så kan man ändå inte göra mer än sitt bästa.

För Charlotte Kalla som krossade konkurrenterna på sista sträckan i Sotji och skapade en lucka ner till Norge på tredje sträckan i Seefeld skulle det betyda mycket att än en gång få köra en mästerskapsstafett.

– Det kommer bli tufft att ta en av platserna men jag hoppas att jag kommer åka mina snabbaste lopp när VM kickar igång med skiathlon och 10 skejt. 

Innan VM-truppen tas ut så väntar två världscuphelger. I finska Lahtis till helgen och i Falun nästa vecka. Det är där 33-åringen från Tärendö ska visa landslagsledningen att hon är redo för ett mästerskap till. Det skulle bli hennes elfte men frågan är om det är det sista eller om hon siktar mot OS i Peking 2022.

– Jag vet faktiskt inte. Det är VM i Oberstdorf som är för ögonen nu. Jag tror det blir bäst om jag inte tänker för långt fram. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.