Kopparbergs/Göteborg FC

Ericson: ”Bronsman är ett litet geni”

Av: 

Henrik Lundgren

SPORTBLADET

För två dagar sen försvann hans lag.

Men efter dagens besked är Jörgen Ericson återigen tränare för Göteborg FC.

– Fantastiskt, det går fort i den här branschen. Kanske var det något sånt här som behövdes för att vi ska kunna ta nästa steg, säger han.

Från nedlagd satsning och bortskeppat lag till ny satsning i ny skepnad på 48 timmar. Det svänger om Göteborg FC.

– Det här var den bästa nyheten någonsin. Framför allt för tjejerna, nu kan de luta sig tillbaka och slappna av, säger Jörgen Ericson.

Det blir allsvenskt spel 2021 för klubben, liksom spel i Champions League till hösten. Men mycket mer än så vet GFC-tränaren inte just nu. Han vet inte ens om han själv kommer vara kvar som tränare.

– Jag har ingen aning om hur tänket går. Herregud, det är så nytt allting. Men man får utgå från det som finns, jag har ett år kvar på kontraktet. Men för 48 timmar sen hände något som inte fanns på kartan, det viktigaste nu är att det blir bra för Göteborg, att det blir fotboll i alla fall. Nu får vi sätta oss ner och titta på vad som sker.

Att klubben ska fortsätta satsa tar han dock för givet.

– Ja, hade det bara handlat om att driva klubben vidare tror jag inte det varit aktuellt. Ska du ge dig in i det här så så måste du ge tjejerna alla möjligheter. Det är en sån skillnad när vi kommer ut i Europa.

Två år i rad har Göteborg fått tuffast möjliga lottning i Champions League, mot Bayern München och Manchester City. Men det har också gett klubbens spelare och ledning en möjlighet att se hur de allra bästa klubbarna i Europa har det sett till förutsättningar.

– Vi har landslagsspelare i hela truppen, men det är så mycket mer runt omkring. Det är inte konstigt att spelarna blir bra då. Jag tycker att vi byggt upp det bättre och bättre, men vi är ju inte i närheten av hur Bayern Münchens damlag har det.

Kan Göteborg närma sig och konkurrera på allvar nu då?

– Ja, för nu tror jag att blir det en fortsättning så blir det ordentligt. Sen går det inte att få det som de allra bästa lagen, med egna arenor och anläggningar. Det är helt jävla sjukt. Men nu borde det bli lättare för oss i Champions League, med de seedningspoängen vi samlat ihop. Man får inte glömma att vi har det bästa man kan få tag i från Norden, det är landslagsspelare överallt. Fan, vi borde kunna närma oss på något vis. Får vi in de här möjligheterna, kan vi ge tjejerna de bästa möjliga förutsättningarna så ska det inte vara omöjligt. Men det är lång väg dit.

Peter Bronsman har kritiserats hårt av supportrar, media och andra klubbar sedan han tillsammans med sin styrelse tog beslutet att lägga ner föreningens elitsatsning. Men Jörgen Ericson finner ingen anledning att kritisera klubbens ordförande och huvudsponsor.

– Han är ett litet geni, Bronsman.

Tycker du att han kan fortsätta som ordförande?

– Ja, varför inte? Det han har gjort under de här åren och plöjt ner pengar… jag har bara gott att säga om honom. För mig har det varit tre fantastiska år. Bronsman brukar få som han vill och han vet vad han vill också. Så för min del finns det inga tveksamheter, han har fått igång någonting nu som gör att andra hakar på. Strategin vet jag inte, men han är smart. Så för min del får han gärna fortsätta som ordförande.

Tror du att det här till och med var hans strategi från början, för att få in nya intressenter?

– Ja… man vet aldrig. Du vet de här genierna, när han säger att det kommer att bli bra, då blir det bra. Sen hur han gör det… Man kan säga att han ruskade om ordentligt. Och plötsligt vaknade en hel stad, privatpersoner, föreningar, sponsorer. Om det var hans strategi, vem vet…? Han är beredd att ta smällen, och han fick alla att vakna. Nu blir det fortsatt spel, så då har han lyckats i alla fall, det tycker jag. Sen är det klart att för spelarna blev det en chock, herregud liksom.

Hur tror du att de har påverkats av det som hänt?

– Det ruskade om och de var förtvivlade. Men de är så målmedvetna och proffsiga så jag tror inte att de negativa känslorna hann rota sig. Just det här att det gick så snabbt att ändra, att inga spelare hann lämna tror jag var skönt på så många sätt. Det som är lurigt nu är väl att få in nya spelare.
Göteborg har sedan säsongsavslutningen tappat toppspelare som Rebecka Blomqvist, Natalia Kuikka och Emma Berglund, spelare som nu måste ersättas.

– Tiden går ju, snart slår vi över på nästa år. Och de måste absolut ersättas. Det stora problemet är att det är landslagsspelare som ska in och de flesta i Norden är upptagna nu. Sen har det förstås pågått ett arbete under hösten, det har tagits kontakter med spelare.

Tror du att det kan bli svårare att få dem att skriva på nu, att förtroendet för GFC naggats?

– Det beror väl på vad som presenteras nu. Just hur satsningen ska ske måste fram.

Mittfältaren Filippa Curmark är glad över att få fortsätta spela för Göteborg.

Hur har ditt förtroende för Peter Bronsman påverkats av allt som skett de senaste två dygnen? Ser du en mer positiv framtid för GFC, där ni kan få bättre förutsättningar?

– Jag är stolt och glad över att spela i Sveriges bästa lag och ser ljust på framtiden. I övrigt har jag inga fler kommentarer. 

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

THORÉN: ”En gnutta skam – en dos förtjusning”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kopparbergs/Göteborg FC

Champions League fotboll (damer)

Göteborg