Ryska vallare i trafikolycka

Föll 50 meter ner i frusen sjö

Av: Andreas Käck, Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Vigili del fuoco / Räddningstjänsten

SPORTBLADET

Det ryska skidlandslaget skakas av en otäck händelse inför Tour de Ski.

På väg till Val Müstair körde en av deras minibussar med sex vallare ombord av vägen och föll 50 meter ner i en frusen sjö.

– Vi är chockade, men glada att alla är okej, säger huvudtränaren Markus Cramer till Sportbladet.

Olyckan inträffade vid 01-tiden natten till tisdag i italienska Livigno, nära den schweiziska gränsen. Minibussen fick sladd och började kana 50 meter nerför en brant backe mot en frusen sjö. Bussen bröt dock aldrig genom isen helt, utan halva bussen satt fast i istäcket.

Enligt den italienska tv-kanalen Teleunica pågick räddningsarbetet i sju och en halv timme och var klart först klockan 08.30 på tisdagsmorgonen. Teleunica skriver att personerna i minibussen räddades ”mirakulöst”.

”Är chockade”

När Sportbladet når det ryska landslagets huvudtränare Markus Cramer på onsdagskvällen är han omskakad. Han var inte ombord på minibussen i fråga men har fått händelsen återberättad för sig.

– Det var en väldigt isig väg och plötsligt fick bussen sladd och föll 50 meter ner för ett stup. Det var en rejäl krasch. Riktigt otäckt, säger han.

Hur mår de här personerna nu?

– De mår bra. Alla sex är nu på plats här i Val Müstair. De har kollats av läkare och blivit ”okej:ade”. De är redo att börja arbeta igen, men självklart är vi alla fortfarande chockade och omskakade, säger Cramer.

”Ska inte påverkas”

Tour de Ski inleds 1 januari.

Påverkas ni av det här när tävlingarna väl drar i gång?

– Nej, det ska vi inte behöva göra. Som sagt, alla är okej och redo att börja arbeta. De är fokuserade på sina uppgifter. Det var en väldig tur att de klarade sig oskadda, säger Markus Cramer.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE