Björk: Kan Big Ben resa sig en sista gång?

Publicerad:

SPORTBLADET

Ben Roethlisberger har under sina 17 år i NFL kanske tagit mer stryk än någon annan quarterback.

Efter en lång segersvit, och på gränsen till slutspel, befaras nu att smällarna kan ha tagit ut sin rätt.

Frågan är om Big Ben kan resa sig en sista gång, och leda Pittsburgh Steelers mot en ny Super Bowl?

Ben Roethlisberger inledde sitt 17:e år i ligan med nyopererad armbåge, och elva obesegrade matcher.

Förstaseedningen i slutspelet såg ut att vara en självklarhet, och Steelers fans njöt av bländande QB-spel från veteranen som samlat ihop 2800 yards via luften samt 25 touchdowns.

Men under de tre senaste veckorna så har det blivit svårare att vinna matcher. Med start mot Washington Football Team vecka 13 så har Steelers nu förlorat tre matcher i följd och glidit ner på en tredjeseedning i AFC-konferensen.

Den senaste förlusten var en jätteskräll, och kom mot divisionsjumbon Cincinnati Bengals, som spelade med sitt tredjeval på QB-positionen Ryan Finley.

Förlusten skedde på fotbollsveckans största scen, Monday Night Football, i vad som skulle vara en match där Steelers skulle komma på rätt spår igen.

Med två matcher kvar av grundserien så finns det risk att Steelers glider ner än mer i seedningen.

Att vinna är en vana, så även om Steelers redan är klara för slutspel, så måste de se över sin taktik för att säkerhetsställa att de inte åker ut redan i slutspelets första omgång.

Foto: Julian Finney / Getty Images Europe

Big Ben har tillhört NFL:s QB-topp ända sedan han debuterade i ligan 2004, och har under den tiden hjälpt sitt lag att vinna två Super Bowls (2005, 2008). De gånger Steelers saknat Roethlisberger på grund av skada, så har det direkt visat sig i form av uteblivna vinster.

När Big Ben skrev på en två-års förlängning 2019 kunde Steelers fans dra en lättnadens suck fram till 2021. Men frågan är dock hur länge Big Ben kommer att hålla? Då han till skillnad från andra QB-veteraner inte tar hand sin kropp på samma sätt som Drew Brees eller Tom Brady.

Sann järnman

Roethlisberger är en sann järnman inom fotboll, skadelistan kan göras lång och hans spelstil skiljer sig markant från hur vi vant oss att se den yngre generationens mer rörliga QB:s spela.

Istället för att undvika stora försvarare tenderar Big Ben att skaka av sig dem efter att de försökt tackla honom, för att först därefter leverera en 50 yard lång precisionspassning.

Detta fysiska spel kan mycket väl leda till att 38-åringen är inne på sitt sista kontrakt. Den stora frågan för Steelers som organisation blir då hur de ska ersätta honom?

När man som Steelers varit ett av ligans topplag under flera år, så har man inte ynnesten att få göra det första valet i draften. Det blir på ett sätt framgångens baksida med tanke på hur valordningen i NFL:s draft ser ut.

Det lag som spelat sämst får helt enkelt välja först. Således blir chansen att plocka en quarterback likt Cincinnati Bengals Joe Burrow eller LA Chargers Justin Herbert väldigt mycket mindre.

Lösningen blir då att plocka upp en så kallad ”free agent” med tidigare erfarenhet, eller att byta till sig ett högre draftval, antingen med spelare eller framtida egna draftval.

Foto: Harry Engels / Getty Images Europe
Mike Tomlin.

För att sammanfatta ovan draftproblematik tycker jag Steelers egen huvudtränare, Mike Tomlin, sammanfattar det på ett bra sätt i sin kommentar till Washingtons förstaval i årets draft, försvarsdominanten Chase Young; “I don’t ever want to lose enough games to get a guy like you.”

Steelers ovissa framtid gällande spelfördelare av hög kaliber är såklart även i tankarna hos både ägarskap och general manager, och det ska bli intressant att se vilken väg de väljer gå framöver.

I en mer snar framtid så går Steelers ikväll upp mot ett formstarkt Indianapolis Colts som gästar Heinz Field, även de med en veteran-QB i Philip Rivers från samma draftklass som Big Ben (2004).

Steelers är förhandsfavoriter, dock med minsta möjliga marginal.

Colts, till skillnad mot Steelers, är inte klara för slutspel och kan med vinst ikväll ta ett steg närmare fortsatt spel i januari.

Steelers kan, om de fortsätter i samma takt som tidigare veckor, få det riktigt tungt mot Colts.

Mycket ansvar kommer som vanligt vila på gamle Big Ben.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN