Så ska Linus Lundqvist nå Indycar 2022

Linus Lundqvist inledde säsongen med en pole position, en seger, en andraplats och ledningen i mästerskapet.
Linus Lundqvist inledde säsongen med en pole position, en seger, en andraplats och ledningen i mästerskapet.

Linus Lundqvist vet att det bara är segrar som räknas.

Annars kan karriären vara över.

– Jag har bara en plan och en väg framåt. Att vinna. Något alternativ finns inte, säger 22-åringen.

Hittills har den unge racerföraren lyckats väl. Han vann brittiska Formel 3 2018, året efter slutade han femma i Euroformula Open där han var knappt slagen av bland annat Yuki Tsunoda som nu tävlar i Formel 1. Svensken ansågs som en av de stora talangerna med möjlighet att nå fram till F1, men valde förra året att lämna Europa och satsa allt på amerikansk racing.

Anledningen var enkel.

Det handlade om ekonomi.

Inom ramen för IndyCar finns ett stipendiesystem som gör att en mästare får hjälp att finansiera kommande säsong, något sådant finns inte inom de serier som så småningom mynnar ut i Formel 1.

– Här kan jag säkra min framtid genom att prestera och därför är det självklart för mig att välja detta, förklarar Linus Lundqvist.

Han dominerade det amerikanska Formel 3-mästerskapet 2020, vilket gav honom en möjlighet i IndyLights, mästerskapet under IndyCar. Där är han rookie - men efter en seger och en andraplats i premiären leder han mästerskapet stort.

– Det var en fantastisk helg och det var jätteviktigt för mig och teamet att börja bra. Få en känsla vi kan bygga vidare på inför den här helgen, säger Lundqvist.

Seger tar Lundqvist till IndyCar 2022

Då väntar två deltävlingar på stadsbanan i St Petersburg, där det är väldigt trångt mellan murarna.

– För mig gäller det att maximera varje pass, jag har inga erfarenheter av banan, vilket många av mina konkurrenter har. Jag är redo att anta utmaningen och ta ut max av mig själv och bilen, säger han

– I och med att IndyCar har ett lite annat poängsystem än i Europa handlar inte bara om att vinna race utan också om hur svaga dina sämsta race är. Här belönas du när du är jämn, det gäller att köra snabbt och smart.

Målet en seger i IndyLights

Hela hans framtid vilar på hans eget resultat. En seger i IndyLights garanterar tre starter i IndyCar 2022, varav en är klassikern Indy 500. För att lyckas måste han hantera olika bantyper som traditionella racerbanor, stadsbanor och ovaler, och prestera väl över säsongens samtliga 20 lopp. Lundqvist har inga större erfarenheter från vare sig stadsbanor eller ovaler, men eftersom en titel i IndyLights är det ena som garanterar honom en fortsatt karriär är han fast besluten om att lyckas.

– Jag har alltid varit tvingad till att vinna för att karriären ska fortsätta. Det har blivit en naturlig del av mitt liv. Jag är min största kritiker och sätter en enorm press på mig själv. Jag går alltid in för att göra det bästa av det paket jag har och för att vinna, varje race och varje mästerskap, säger Linus Lundqvist.

– Det är min plan och väg mot toppen.

F1-bloggen om förslaget att köra F1 och IndyCar ihop

Linus Lundqvist satsar mot IndyCar
Linus Lundqvist satsar mot IndyCar

Annas Motor - veckans snackisar 24 april

Pole position

Max Verstappen

En seger på Imola och efter två lopp skiljer det en poäng mellan ledande Lewis Hamilton och tvåan Verstappen. Den ynka poängen beror på att Hamilton satte det snabbaste varvet. F1 2021 kan bli en underbar duell och ger en känsla av hur F1 såg ut under 1990-talet.

2) St Petersburg

IndyCar tävlar på stadsbanan i Florida. Alex Palou vann den händelserika premiären förra veckan, men detta är en bana där förare som Will Power, Jose Newgarden och även Felix Rosenqvist trivs. Marcus Ericsson, åtta i premiären, är också revanschsugen.

3) Lando Norris

McLarens britt är trea i VM efter två deltävlingar i F1 och har startat betydligt bättre än sin kollega, erfarne Daniel Ricciardo.

4) Marc Marquez

Den tidigare världsmästaren gjorde comeback i motoGP efter en lång skadefrånvaro. Han var sjua, men räknar med att vara ännu bättre i Jerez kommande helg.

5) Johan Kristoffersson

Den trefaldiga världsmästaren i rallycross kör premiären av RallyX Nordic i Danmark i början av maj. Han planerar att fullfölja hela säsongen.

6) Zak Brown

McLaren har team i F1 och i IndyCar och deras VD vill se ett gemensamt event i Indianapolis. Snacka om drömhelg för alla racefans!

7) Tom Kristensson

Den regerande mästaren i JWRC kör sin premiär i WRC2 i Kroatien denhär helgen. Dennis Rådström tävlar i klassen RC4.

8) Indy 500

Indianapolis Motor Speedway räknar med att använda sig av 40 procent av publikkapaciteten till Indy 500. Det ger 135 000 åskådare, med ansiktsmask, möjligheten att se loppet live på den fyra kilometer långa banan

9) Jessica Bäckman

Svenskan blir den första kvinnan i WTCR. Hon och brorsan Andreas tävlar för det italienska teamet Target Competition, säsongen startar i juni.

10) Miami

Från och med 2022 ska F1 köra i Florida, USA.

Motorstopp

M-Sport

Det klassiska WRC-teamet hotar med att lämna WRC om det nya reglementet flyttas från 2022 till 2023.

– Det kommer inte på fråga för oss. Vi samarbetar med Ford och därför är vi bara med nästa år om med om Hybridmotorn införs, vi klarar oss inte utan deras stöd, säger teamchef Richard Millener till motorsport-total.com.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.