Karlsson om det ryska telefonförslaget: ”Man är inte ett barn”

OBERSDORF. Hur ska de ryska åkarna lyckas bättre på mästerskap?

Minskad tid på sociala medier, anser landslagschefen Jelena Välbe som vill ta bort utövarnas telefoner.

Frida Karlsson tror inte på metoden.

– Det ska inte en ledare behöva säga, man är inte ett barn.., säger svenskan.

Tisdagen blev en ny dag utan ryska medaljer. Mästerskapet har varit tungt för det ryska skidförbundets lag på plats i Oberstdorf.

Starka i världscupen, men inga pallplatser på damsidan i VM. Alexander Bolsjunov vann guld i skiathlon, men det ryska herrlaget blev golvat av Norge i teamsprinten.

Efter 29:e plats på 10 km i fri stil var Julia Stupak, tvåa i Tour de Ski, besviken.

– Det känns inte så bra. Jag vet inte vad som är fel, säger Julia Stupak till Sportbladet.

– För Alexander Bolsjunov är det bra och jag är väldigt glad för hans skull. Guldmedaljen betyder mycket för vårt land, men det ryska landslaget är inte så bra just nu, säger Stupak.

Skakade på huvudet år frågan

En stund före henne i den mixade zonen stod den ryska landslagschefen Jelena Välbe. Hon pratade med rysk media om motgångarna, men skakade på huvudet åt Sportbladets fråga på engelska.

Enligt rysk media som var på plats sa Jelena Välbe bland annat att hon ville ta bort telefonerna från de ryska skidåkarna under mästerskap för att de surfar och tillbringar för mycket tid på sociala medier.

– Vi har tagit ifrån utövarna telefonerna förr. Jag tror att vi måste göra det igen. Det är bara hård disciplin som ger resultat. Något annat fungerar inte, säger hon enligt R Sport.

– Jag har sagt till att Belov (Jevgenij) måste sluta använda Instagram. Det förstör honom. Han chattar också med alla som tar kontakt. Det hade varit bättre om han hade snackat med sina lagkamrater som är här med honom. De sugs in i telefonerna, menar Välbe.

Julia Stupak skrattar till när hon en stund senare får frågor om landslagschefens förslag.

– Jag hoppas att det var det skämt… För mig är det inga problem. Jag använder min telefon för att tala med min familj, sociala medier är inte viktiga för mig just nu, säger Stupak.

”Är lite individuellt”

Varken den norska landslagschefen Eirik Myhr Nossum eller den svenska åkaren Frida Karlsson tror att det är ett vinnande koncept.

– Det där tror jag är lite individuellt. Vissa kan ju få energi av att se något kul på sociala medier, medan det kan ta energi från andra som börjar fundera för mycket och kanske stressar hjärnan, säger Karlsson och menar att begränsningarna kan åkarna sätta:

– Det känner man väl själv. Det ska inte en ledare behöva säga, man är inte ett barn….

– Jag hade fått en blåtira om jag hade gjort samma sak, säger den norska tränaren Eirik Myhr Nossum, som inte tror på förbud för sociala medier i det norska landslaget.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.