Grönt ljus för handbolls-EM

Av: Erik Karlsson, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Damlandslaget i handboll kan andas ut.

Det blir ett EM i Danmark.

– Jag fick ett jäkla adrenalinpåslag när jag fick beskedet, säger Tomas Axnér.

Stenhårda karantänsregler omöjliggjorde ett delat arrangemang med Norge och när sedan minkmutationer av coronaviruset satte skräck i Danmark (och övriga Europa) så var handbolls-EM för damer riktigt illa ute.

Men nu har det danska handbollsförbundet lyckats övertyga regeringen och danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten att deras protokoll kommer att vara tillräckligt för ett smittsäkert arrangemang.

– Till alla er som arbetat hårt med att få handbolls-EM på fötter och alla som gillar att följa det: Det är nu grönt ljus för att hela EM i handboll ska hållas på dansk mark, säger danska kulturministern Joy Mogensen.

”Kändes i hela kroppen”

Hemma i Lund höll förbundskapten Tomas Axnér på att packa för EM-uppladdningen som inleds i Trollhättan i morgon när nyheten kom.

– Jag fick ett jäkla adrenalinpåslag när jag fick beskedet. Det kändes i hela kroppen. Jag är väldigt laddad inför EM och har hela tiden varit mentalt inställd på att det skulle bli av. Det blir skönt att åka till samlingen i morgon och inte känna någon ovisshet, säger Axnér och hyllar danskarna.

– Jag är glad och stolt att det danska handbollsförbundet lyckats lösa detta för det har fanimej inte varit lätt. Bra jobbat av dem.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Tomas Axnér.

Norge och Frankrike är favoriter

Men är det värt att spela EM under de här förutsättningarna – utan publik och där ni lever helt i er egen bubbla och så vidare?

– Jag har inte tillåtit mig själv att tycka och så tänka så mycket kring det, även om jag kan ha åsikter. Mitt jobb är att coacha det svenska landslaget och göra det så bra som möjligt. När det sedan gäller de restriktioner som finns både under uppladdningen och under EM så känner jag mig helt trygg med dem.

EM avgörs mellan 3 och 20 december.

Vilken är din favorit till guldet?

– Med tanke på att Ryssland fått en del skador så har det glidit över till Norge och Frankrike med Ryssland som medaljör.

Publicerad:

LÄS VIDARE