Mattias Falck vann över världstvåan i bordtennis

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mattias Falck vann mot världstvåan Xu Xin i World Table Tennis i Macao.

Den 29-årige pingisstjärnan från Karlskrona vann kvartsfinalen med 3–1 (11-7, 11-10, 2-11, 11-8).

Kinesen hade valt svensken som sin kvartsfinalmotståndare.

Foto: Lintao Zhang / Getty Images AsiaPac

Mattias Falck har tidigare förlorat mot Xu Xin fyra gånger (2010, 2015, 2017, 2019).

Han är nu den tredje europén som lyckas besegra den 30-årige kinesiska världstvåan.

Efter att ha vunnit de två första seten var Xu Xin klart bättre i det tredje och vann med 11–2, men Mattias Falck samlade ihop sig och tog hem segern efter 11–8 i fjärde set.

En av sitt livs matcher

Segern är en stor sensation i pingisvärlden och Mattias Falck har visat strålande form hela turneringen.

– Jag känner mig i fantastisk form och spelade aggressivt, jag har haft svårt för hans serve och attacker tidigare. Det är en av de bättre matcher jag har spelat, det är ju den högst rankade spelarna jag har vunnit mot, säger Mattias Falck.

Efter tredje segern i World Table Tennis är Mattias Falck nu framme i semifinal, där väntar under lördagen kinesen Chuqin Wang (tolva på världsrankningen) och som slog brasilianaren Hugo Calderano (sexa på världsrankningen) i en femsetare i kvarten.

.– Det känns stort att kunna vara med där uppe, det här är stora matcher på den internationella scenen. Det är lite jobb nu med ombokningar, vi hade planerat att åka, säger Mattias Falck.

”Farlig på OS”

I april 2019 vann slog Mattias Falck igenom stort efter att ha tagit VM-silver i Budapest, han är numera åtta på världsrankningen.

Han spelar med nabbarna utåt på forehandsidan, något som han i stort sett är ensam om i dagens bordtennis.

Med sig i Macau har Mattias Falck förbundskaptenen och tränaren Jörgen Persson, lika stora pingislegendaren Mikael Appelgren har stöttat på distans via en kinesisk telefonapp.

– Det här och VM-finalen är det största som har hänt svensk pingis på 20 år. Han har så starkt psyke och så stor vinnarskalle, han ger sig aldrig. Det här ger mycket pengar och bra seedningspoäng till OS i Tokyo i sommar, han kommer att bli farlig på OS, säger ”Äpplet”.

”Viktigt möta kineser”

Mattias Falck och Jörgen Persson har varit i väg tillsammans i fem veckor, inklusive två veckor i karantän.

Han har tidigare spelat två turneringar på World Tour i Kina och var nära ta VM-finalmotståndaren Ma Long till sju set, det var första gången de möttes sedan mästerskapet.

Den 32-årige kinesen är för närvarande trea på världsrankningen och har tre VM-guld och ett OS-guld i singel.

– Han spelade bra och pressade Ma Long, det är viktigt att möta så mycket kineser som möjligt och vinna över dem. Han visar VM-formen just nu, säger Jörgen Persson.

Den totala prissumman i World Table Tennis är 800 000 amerikanska dollar, Mattias Falck har hittills spelat ihop 32 500 dollar (cirka 277 000 svenska kronor) i turneringen.

Foto: Lintao Zhang / Getty Images AsiaPac

Rankar: De är Sveriges största pingistalanger

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN