Anna Dyvik lämnar skidlandslaget

Efter VM-petningen – satsar själv mot OS

Anna Dyvik, som petades från vinterns VM, tackar nej till landslagets träningsgrupp.

Sportbladet kan avslöja att skidåkaren satsar mot OS i privat regi och med hjälp av förra landslagkollegan Viktor Thorn.

– Jag har varit med i landslaget i många år och känner att det är rätt tid att prova något nytt i år, säger Anna Dyvik.

Klockan 13.00 i dag presenterar landslaget sin trupp inför kommande säsong. Men redan nu kan Sportbladet avslöja att Anna Dyvik inte är med, trots att hon har fått en förfrågan om en plats i ”Team Bauhaus”, andralaget.

26-åringen berättade redan i vintras att hon överväger att bryta sig ur landslaget för att satsa mot OS 2022 i egen regi. Delvis för att landslaget hade slutat ta med fysioterapeuter på läger och tävlingar på grund av pandemi-nedskärningar.

Nu har hon bestämt sig för att det blir så.

– Det har vuxit fram under några år. Jag börjar bli ganska säker på vad jag tror på träningsmässigt och vad jag tycker är viktig. Jag känner att jag vill satsa på det, jag kanske inte håller på jättemånga år till och då känner jag att jag är less på den här mellanmjölken som varit några säsonger, säger hon till Sportbladet.

Vad är det du vill göra och du inte har kunnat göra?

– Jag känner att jag har hittat bra förutsättningar utanför landslaget. Jag har många bra personer kring mig här i Falun och känner att jag vill ge dem tid och inte vara borta på läger.

Har det inte funnits utrymme för dina behov i landslagets träningsgrupp?

– Landslaget anställer de personer de vill ha och jag har lärt mig mer vilka personer och vilken typ av kompetens jag behöver för min utveckling. I landslaget gör man en allmän bedömning utifrån vad den största massan av åkare behöver och där känner jag att jag har haft lite andra behov.

Hur svårt är det att tacka nej?

– Det har varit sjukt svårt, det har varit ett stort och jobbigt beslut. Jag har vägt för- och nackdelar.

Löftet från landslagets ledning

En av faktorerna som påverkat beslutet är löftet som Anna Dyvik fått från landslagsledningen.

Är du orolig för att beslutet kommer att påverka uttagningar till världscup och OS?

– Det har vi pratat om och de har försäkrat mig om att det inte ska påverka.  En fundering har varit hur uttagningar blir påverkade när de ser mig mindre under sommaren, men det som de har sagt till mig är att det viktigaste är att de snabbaste åkarna står på startlinjen och då har jag tänkt att gör jag mitt eget upplägg tror jag att jag definitivt kommer att vara en åkare för världscupen och OS och inte på gränsen som jag varit den senaste säsongen.

Den privata satsningen kommer att ske med hjälp av nypensionerade landslagskollegan Viktor Thorn, som Anna känner väl.

– Det känns jättekul. Han blir med som ett sportsligt bollplank. Han vill också hjälpa mig med det ekonomiska, han har alltid varit duktig på sponsorbiten själv. Det känns bra att få lite hjälp där, man hinner inte lösa allt sådant själv, säger Anna Dyvik.

Ifrågasatte valet av Kalla

Dyvik var petad från VM den gångna säsongen och skapade då rubriker när hon öppet ifrågasatte varför landslaget valde att ta ut Charlotte Kalla men inte henne.

Finns det något kring din kritik mot landslaget och uttagningsprocessen till VM som vägt in när du fattat ditt beslut?

– Nej, det skulle jag inte säga. Just nu passar det bättre att våga göra ett eget upplägg och tro på det.

Dyvik tillhörde inte landslagets A-grupp i fjol, utan ingick i det så kallade ”Team Bauhaus” – nivån under A-gruppen. Det var till den gruppen hon fick erbjudande om att vara med även i sommar. Hon har fyra placeringar topp fem i världscupen individuellt och deltog på VM i Lahtis 2017 och OS 2018.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.