SO-skräll av doldisen Björn Rehnquist

SPORTBLADET

Tog sin andra seger på ATP-touren

En efter en har stjärnorna lämnat återbud till Stockholm open.

Det tackar de mera anonyma spelarna för.

Såväl Michael Ryderstedt som Björn Rehnquist är klara för andra omgången.

De svenska framgångarna har varit oväntat stora i Kungliga tennishallen, i samma takt som återbuden ramlat in. På onsdagen blev Fernando Verdasco den fjärde seedade spelaren att inte komma till start. Drygt 30 minuter före matchstart fick därför veteranen Björn Rehnquist beskedet att han fick en friplats som lucky loser.

Mot amerikanen Vincent Spadea tog Rehnquist sedan sin blott andra seger på ATP-touren (6–4, 6–4).

Tidigare i veckan hade Verdascos landsman, andraseedade David Ferrer, meddelat han inte kom till spel. Det gav Michael Ryderstedt en högst fördelaktig lottning, i stället för världsåttan väntade danske kvalspelaren Kenneth Carlsen på onsdagen.

Motiga karriärer

Seger med 6–3, 7–6 (7–4) betydde att Ryderstedt i sin tur tog fjärde segern på touren.

– Jag var faktiskt jättebesviken även om det här var på en på pappret lättare lottning. Jag hade hoppats på att få möta en topp 10-spelare och att han skulle vara trött efter sin seger i Tokyo. Det fanns inte ett bättre läge att slå en sådan spelare, säger Ryderstedt.

För de båda svenskarna, vars tenniskarriärer är rätt lika varandra, betydde vinsterna dock oerhört mycket.

Rehnquist spåddes en lysande framtid när han vann juniortiteln i Australian open 1996. En skada i vänstra handleden där ett ben i princip ruttnade bort gjorde dock att tenniskarriären aldrig tog fart. I stället har han hållit till på challenger-touren och är för närvarande rankad som 306:a.

– Jag har sagt att jag kan inte ligga fast kring 300 när jag är 33 år gammal. Inför det här året hade jag som målsättning att gå upp till ranking kring 200 så att jag kan gå in kvalet till grand slam-tävlingarna. Jag är för gammal för att försöka och hålla på och kvala till challenger-tävlingarna, säger Rehnquist.

Välkomna prispengar

De 11500 euro han får för platsen i andra omgången är därför ett välbehövligt tillskott.

– Det är väl det mesta jag någonsin vunnit. Räknar man på hela året har jag väl gått plus minus noll i år på min tennis. Det här gör att jag kan välja lite mer vilka tävlingar jag vill spela.

Ryderstedt fick ett genombrott när han 2004 gick till semifinal i Stockholm open. Dock lossnade det aldrig för honom och nu återfinns han på 248:e plats.

– Den här segern kommer som ett uppsving. Nu är jag lite mer mogen, lite mer taktisk än 2004, säger han.

För Björn Rehnquist väntar närmast ett möte mot kroaten Mario Ancic. Michael Ryderstedt ställs mot fransmannen Arnaud Clement eller vitryssen Max Mirnyi.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis