Svenskarna klarade näst sista steget

SPORTBLADET

”Jag sätter den här segern mycket högt”

Publiken förde ett himla liv och domarna skickade ut svenskarna på löpande band.

Men Sverige vann i Isoko över Bosnien-Hercegovina med 36–30 (15–15) och kan ta det näst sista steget mot handbolls-EM 2008 på söndag i Örebro.

Foto: SCANPIX
Skott kommer. Kim Andersson går på skott i kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina.

Kvalmissarna till mästerskap börjar bli för många för världens framgångsrikaste nation i handboll mellan åren 1990 till 2002.

Efter EM-guldet i Globen bar det bara neråt.

Sverige missade OS 2004, EM 2006 och VM 2007 – som hade premiäravkast inför över 10000 åskådare i Berlin mellan Tyskland och Brasilien, samtidigt som svenskarna möttes av ett öronbedövande buande från 3000 åskådare i handbollshallen i Isoko.

Det blev en tuff match. Jämn och oviss före pausen.

Försvarsspelet kunde varit bättre. Men målsättningen att inte vika sig och vara med i matchen höll.

Ryckte i andra

Och i den andra halvleken kom Sverige loss. Förbundskaptenen Ingemar Linnéll var minst sagt uppåt:

– En otrolig insats, jag sätter den här insatsen mycket högt sedan jag tog över. Det var inte lättspelat precis, det var ett tryck från publiken som jag aldrig upplevt maken till. Men vi spelade bra i andra halvlek och var mentalt starka och klarade oss bra trots att vi fick tio utvisningar, sade han till TT i telefon.

Den mentala styrkan svek i det avgörande kvalet till Tysklands-VM i juni i fjol mot Island. Förlust hemma, vinst borta, men inte med tillräckligt stora siffror.

Nu är det EM 2008 i Norge som gäller, mästerskapet som skall föra svensk handboll tillbaka till världseliten.

Vinst i returen mot Bosnien-Hercegovina i Örebro på söndag. Och sedan seger i juni i avgörande dubbelmöten mot någon av de nationer som inte får en tillräckligt bra placering i pågående VM. Det är vad som gäller.

Doder imponerade

Mittnian Dalibor Doder tror på sig själv och landslaget. Proffset i spanska Zaragoza, spelaren från Lugi och IFK Ystad, gjorde nog sin bästa landskamp på fredagen i Isoko.

– Vi är på väg upp. Men det är en bit kvar till den standard som landslaget höll på 90-talet, sade Doder.

Tio mål på femton skott gjorde han. Ett bra facit.

Dalibor har utvecklats från att bara vara spänstig, teknisk och irrationell till att också spela för laget. Han är en handbollens Ronaldhino.

Och han backades upp kraftfullt av Ljubomir Vranjes.

– Absolut. Jag är lycklig över vinsten härnere, det är skönt att ha sex mål att gå på i returen. Javisst har jag blivit en bättre lagspelare.

Retur på söndag alltså, i Örebro. Hallen är utsåld rapporteras det.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll