Lagen är hopplös – men den gäller

I Alingsås genomförde polisen nyligen en razzia mot en pokerklubb. Det har skett förut, men det intressanta med den här razzian är att det bara var mot själva pokerspelandet och ingenting annat.

Det kan bli ett prejudicerande mål.

Nästan alla pokerklubbar är olagliga. Lagen är förvisso hopplöst föråldrad och skrattretande, men innan vi får en ny lagstiftning så gäller den.

Tre parametrar avgör om en pokerklubb är laglig eller inte.

För det första måste det vara ett slutet sällskap.

För det andra får spelet inte vara äventyrligt.

Och för det tredje får ingen tjäna pengar på att anordna pokerspelet.

Måste ha en gemenskap

Ett slutet sällskap är precis vad det låter som. Det räcker inte med att vara en klubb som kräver medlemskap av alla som dyker upp i dörren. Det måste finnas en påvisbar gemenskap som inte har med pokerspelandet att göra.

En hobby för 250 000

Äventyrligt spel innebär också precis vad det låter. Men det är naturligtvis relativt. Om Ingvar Kamprad och Bill Gates spelar poker är inte ens miljonförluster äventyrligt. Det man kan säga är att turneringsspel med en begränsad förlust förmodligen inte är äventyrligt, men att ett kontantspel, där eventuell förlust osäker, lättare kan definieras som äventyrlig.

Poker är kul, lärorikt och bra mycket mer socialt än att titta på video. Poker är en hobby för 250 000 spelare i vårt land. Att de inte ska kunna gå till en förening, träffa folk och njuta av sin utvecklande hobby är en skandal.

Det förstår till och med polisen som struntar i att göra razzior på pokerklubbar där folk spelar bort hundralappar.

Maxvinst 100 kronor

Enligt Lotteriinspektionen definieras poker som lotteri. Det betyder att även om man lyckas uppfylla alla ovanstående parametrar för att anordna lagligt pokerspel måste man ansöka om tillstånd av Lotteriinspektionen för att anordna detta lotteri. Det finns flera kriterier som måste uppfyllas innan man får tillstånd. Ett är att högsta vinstsumman får vara max 100 kronor, ett annat att verksamheten måste bedrivas på ett från allmän synpunkt lämpligt sätt.

Är det någon som tror att någon någonsin kommer få tillstånd?

Ken Lennaárd är pokerproffs.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN