”Riise blottade sig i spelarbussen”

Avslöjar i nya boken om Hareide: ”Tillät mycket”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Åge Hareide och John Arne Riise.
Foto: Lien, Kyrre / TT NYHETSBYRÅN
Åge Hareide och John Arne Riise.

John Arne Riise, 38, blottade sig i norska landslagets buss.

Det framgår i Åge Hareides nya bok, enligt TV2.

”Vi borde kanske ha gått av”, säger tidigare landslagsmannen Christer Basma i boken.

Åge Hareide, 65, var förbundskapten för Norge 2004–2008. Den norske tränarprofilen lyckades inte föra laget till något mästerskap, men han basade över stjärnor som John Arne Riise, 38, och John Carew, 39, och fick tampas med bråket mellan de båda.

På tisdagen släpper han biografin ”Åge Hareide – ett fotbollsliv”.

”Ville inte vara sträng”

I boken, som är skriven av förre fotbollsspelaren Arild Stavrum, kommer tränaren enligt norska TV2 med en rad avslöjanden från sin tid i landslaget och berättar bland annat att han upplevde det som att det blev ”mer glamour och mindre fotboll” bland spelarna.

Samtidigt tillät Åge mycket. Han ville inte vara för sträng, och hans mantra har alltid varit frihet under ansvar”, skriver Stavrum i boken.

Men det var kanske inte alla som hanterade ”friheten” lika bra.

Fråga Riise.

I boken berättar förre landslagskamraten Christer Basma att Liverpool-ikonen vid ett tillfälle blottade sig på den norska spelarbussen. Det beskrivs som en slags machokultur som växte fram där spelare som Steffen Iversen, John Carew och Claus Lundekvam satt bredvid och skrattade under blottningen och ropade på materialförvaltaren att han skulle ”komma och hämta bollarna”.

Det var grabbhumor, men inte humor för alla grabbar”, skriver Stavrum i boken och nämner att Christer Basma var en av spelarna som funderade på att ta avstånd från beteendet.

– Vi borde kanske ha gått av, för att statuera ett exempel. Åge blev populistisk. Han tog in de spelarna som kanske också är de som sticker dig i ryggen, för det finns ingen lojalitet i dem, säger Basma, som slutade i landslaget året efter.

Händelsen till trots gav Åge Hareide John Arne Riise stort förtroende i landslaget.

– Riises framgång har inte kommit gratis. Han har tränat upp sig själv, har upplevt all form av medieuppmärksamhet. Han behövde inte göra många fel för att hamna på förstasidorna. Annat var det med Carew. Han var inte genuint intresserad av fotboll. Han var ett fysiskt monster, som kunde ha blivit så mycket bättre. Han var redan bra. Skitbra. Bäst mot de bästa. Bäst mot Italien, Brasilien, Argentina. Det gav honom en utmaning, säger Hareide.

65-åringen är numera förbundskapten för Danmark.

Publicerad:

LÄS VIDARE