Udda ”boven” inom simningen: ”Inte bra”

Förbundskaptenen om mobiltelefoner: ”Behöver hitta ett sätt att hantera det”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ett problem bland unga simmare?

Mobiltelefoner.

– De tankarna som mobilen sätter i gång är inte riktigt bra, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark till Solidsport.

Det finns många faktorer som kan sätta käppar i hjulet för en idrottare.

Skador och sjukdomar är några av dem.

Men när det kommer till hårdsatsande ungdomar inom simningen lyfter nu förbundskapten Ulrika Sandmark ett varningens finger för – mobiltelefoner.

Hon menar att sjukdomar hänger ihop med sömn och kost, som i sin tur påverkas av användandet av mobiler och sociala medier.

”Är stressande”

– Jag tänker så här, man lever med sin mobiltelefon och det sista man gör innan man går och lägger sig är att titta på telefonen. De tankarna som det sätter i gång är inte riktigt bra. Det är stressande och kan påverka sömnen. Där skulle man behöva hitta ett sätt att hantera det här med internet och mobilen, säger Ulrika Sandmark i en intervju med Solidsport.

Hon fortsätter:

– Vi har problem med sjukdomar, framför allt bland gymnasieelever. Att det beror på sömn och kost, och då tänker jag på att mycket kommer därifrån. Det visar även en del forskning och det är det jag bygger mitt resonemang på.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sandmark berättar att man jobbar med problematiken inom simningen. Hon menar att det handlar om upplysning, att berätta om ”vad som händer med sömnen om man ligger och surfar i sängen”.

Hon tar också upp ett konkret exempel från ett förläger i Italien inför OS 2012 där ledningen införde mobilförbud under middagarna.

Solidsport: Kan det bli tal om ett mobilförbud?

– Jag är inte för förbud. Förbud ska efterföljas med någon slags konsekvens och då lägger man väldigt mycket energi på det. Det är bättre med upplysning. Vad som händer. Man kan kalla det coachning eller tjat. Fortsätta prata om de här bitarna och vad det faktiskt gör med oss.

Publicerad: