Johaugs miljonsmäll – ändå rikare än Northug

Listan: Så mycket tjänade norska stjärnorna i fjol

Foto: Hagen, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN

avSimon Sjöstrand

SPORTBLADET

Dopningsavstängning och lyxhusköp.

Ändå har Therese Johaug mer pengar på banken än Petter Northug, rapporterar Aftenposten.

Hon kan tjäna mer pengar än någonsin framöver”, skriver VG.

Världscuppremiären är drygt två veckor bort.

Den stora snackisen inför säsongen handlar förstås om att Therese Johaug, 30, är tillbaka efter dopningsavstängningen. Det var hösten 2016 som den norska längdstjärnan åkte fast för bruk av den förbjudna substansen clostebol i en läppkräm och stängdes av i 18 månader.

Men ekonomiskt går det ingen nöd på 30-åringen.

”Gått betydligt bättre”

Trots att hon var avstängd hela förra året gjorde hennes helägda bolag Setra en vinst på närmare 16 miljoner kronor – tre gånger mer än 2016 – och för pengarna har hon bland annat köpt ett hus i Holmenkollen för runt 20 miljoner kronor.

Och nu kommer nya uppgifter om Johaugs ekonomi.

För två år sedan var hon god för drygt 52 miljoner kronor och på onsdagen rapporterar VG att förmögenheten har sjunkit till runt 40 miljoner, där husköpet förstås spelar in.

Säsongen 2015-2016 körde Johaug in fyra miljoner kronor bara i prispengar och trots att hon inte fick tävla förra säsongen hade hon intäkter på 3,5 miljoner kronor, enligt VG.

– Tittar man på de två senaste åren har det gått betydligt bättre än vad det kunde ha gjort. För två år sedan visste jag inte hur det skulle gå, säger Johaugs manager Jörn Ernst till tidningen.

VG skriver att skidstjärnan ”kan tjäna mer pengar än någonsin framöver”.

– Hennes marknadsmässiga position har inte blivit sämre under den här perioden, säger Jörn Ernst.

Även Aftenposten har tagit del av siffrorna. Tidningen presenterar statistik som visar att Johaugs förmögenhet överglänser både Petter Northugs (runt 19,5 miljoner kronor) och Martin Johnsrud Sundbys (runt tolv miljoner).

Världscuppremiären körs den 24–25 november.

Sveriges alla medaljer i OS 2018 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM