Vettel dominerade från start till mål

avAnna Andersson, Patrick Kipler

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubbelseger för Red Bull i Shanghai

Foto: GETTY IMAGES

Han tog Toro Rossos första seger i höstas.

I Kina såg Sebastian Vettel, 21, till att göra Red Bull till vinnare.

– Jag är extremt lycklig, säger han.

Den unge tysken har skrivit historia, dels som den förare som tog Toro Rossos första seger och efter Kinas GP som den förare som tog Red Bulls första seger.

Han gjorde det från poleposition i ett extremt regnväder i Shanghai – i förhållanden som påminde om hans första seger i Italien.

– Det var rätt att starta loppet bakom säkerhetsbilen för det var väldigt mycket vatten på banan i starten. Det var svårt hela racet, men jag hade en fördel av att inte ha folk framför mig under större delen av tävlingen, sade han på presskonferensen.

– Det var ett mycket svårt race med mycket vattenplaning. Jag är både stolt och glad över att sitta här som vinnare.

Stjäna på hemmaplan

Red Bull dominerade loppet, trots att de kör utan den omtalade dubbla diffusorn. Stallet har lämnat sin stjärnkonstruktör Adrian Newey hemma för att utveckla en dubbel diffusor till tävlingarna i Europa i maj och just Newey, som bland annat jobbade med Mika Häkkinen i McLaren när denne blev mästare på 1990-talet, är hjärnan bakom Red Bulls snabba bil.

En bil som utan KERS och dubbladiffusorer har funnits med i täten under samtliga tre lopp i år, även om det av olika orsaker inte blivit någon pallplats förrän i Kina.

Det är också en bil som hade extrema problem under kvalet och Sebastian Vettel körde bara ett varv per kval - men det räckte.

– Det är andra gången som jag vinner i regn, bilen var fantastisk och teamet har gjort ett enormt jobb. Vi har haft problem med tillförlitligheten men kunde lösa det problemet över natten. Det bevisar att vårt team har kvalitet. Båda bilarna tog sig i mål och det känns otroligt bra att vi tog en dubbelseger för Red Bull.

Button nöjd trea

Tvåa var Mark Webber, Australien. Han och Sebastian Vettel hade grepp om hela loppet och Jenson Button som vunnit de inledande två loppen var trea i mål och behåller ledningen i VM.

– Mitt bästa resultat i karriären. En dag hoppas jag kunna vara högst upp på pallen, sa Webber.

– Förhållandena blev bättre i mitten av loppet och på slutet var det riktigt intressant. Det var ett enormt tufft race.

Även Jenson Button, Brawn, var nöjd med ytterligare en pallplats:

– Jag kunde inte utmana om segern idag, men är nöjd med ytterligare en pallplats. Det är viktigt att fortsätta leverera.

Han leder nu VM med sex poäng före stallkompisen Rubens Barrichello som var fyra i dag. Sebastian Vettel som nu tog sina första poäng ligger trea på tio poäng, samma antal som Toyotas Timo Glock men med en seger.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1