Domartabbar vi minns

Av: Lars Nylin

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportchansens Lars Nylin listar tidernas värsta domartabbar

utdömda män Sportchansens Lars Nylin har listat de 14 största domartabbarna i fotbollshistorien. Graham Poll, Toro Rendon och Byron Moreno tar alla plats på listan.
Foto: ap, peter kjellerås
utdömda män Sportchansens Lars Nylin har listat de 14 största domartabbarna i fotbollshistorien. Graham Poll, Toro Rendon och Byron Moreno tar alla plats på listan.

Domare blir ofta ihågkomna för sina mindre bra insatser.

Sportchansens Lars Nylin fick i uppdrag att presentera de 14 mest minnesvärda domartabbarna i fotbollshistorien.

14) John Toro Rendon, VM 1998

De flesta kontroversiella domare anses ha dömt fel eller inte dömt alls. Toro Rendon skapade lite omväxling genom att i matchen Danmark–Sydafrika döma för mycket. Rendon såg plöstligt rött och i en av turneringens snällaste matcher hittade han tre utvisningar och dessutom sju gula kort. Efter matchen sattes han med enkel biljett hem till Colombia.

13) Roger Schoeters, Uefacupen 1985

I Uefacupmatchen Real Madrid–Rijeka blev kroaternas Damir Desnica utvisad för att han sagt olämpliga saker till den belgiske domaren Schoeters. Desnica var född dövstum.

12) Mourad Daami, Afrikanska mästerskapen 2000

Victor Ikpebas bortdömda straffmål i finalen av afrikanska mästerskapen år 2000 innebar inte bara att Kamerun slog Nigeria. Daamis kontroversiella domslut orsakade även upplopp och kravaller i Lagos och andra nigerianska städer.

11) Erik Fredriksson, VM 1990

Maradona använde guds hand fler gånger än vid VM 1986. Fyra år senare tog han till tricket mot Sovjet och räddade ett skott på mållinjen. Svenske domaren Erik Fredriksson stod tre meter ifrån men såg inget. Möjligen hade Fredriksson redan tankarna i den final som han fram till denna kontroversiella dundermiss var favorit att få döma.

10) Mark Clattenburg, Premier League 2005

Många vill ha målkameror även i fotboll. Behovet av dessa motiveras dock knappast av Tottenham-spelaren Pedro Mendes 50-metersskott mot Manchester Uniteds Roy Carroll 2005. Det skottet var minst en meter över mållinjen. Något som missades av såväl domaren Clattenburg som av hans lika överraskade assisterande domare Robert Lewis.

9) Guruceta Moro, Uefacupen 1984

När Anderlecht 1984 slog ut Nottingham Forest i semfinalen av Uefacupen var 3–0 precis vad belgarna behövde. Det visste även den spanske domaren Moro. 13 år efter matchen uppdagades vad Forest var övertygade om redan under den farsartade matchen. Moro var mutad. Men Moro straffades aldrig. Han var nämligen redan död. Anderlecht dömdes däremot retroaktivt till ett års avstängning från Europaspel.

8) Hans-Joachim Osmers, Bundesliga 1994

”Målet som aldrig var”. I Bundesliga spelade ett nedflyttningshotat Nürnberg 1994 en ödesmatch mot Bayern München. Efter en hörna nickade Bayerns Thomas Helmer klart och tydligt utanför. Såg alla 63 000 på Olympiastadion förutom linjemannen Jörg Jablonski som signalerade för mål. Osmers trodde på sin assisterande domare och dömde ett ”mål” som blev matchens enda. Nürnberg behövde inte ens protestera för att det skulle bli omspel. Den vann Bayern med 5–0. En förlust som skickade justitiemördade Nürnberg ur ligan på sämre målskillnad.

7) Gamal Ghandour, VM 2002

Det är ett slit att vara domare. Fråga egyptiern Gamal Ghandour. Han blev fotbollsvärldens spottkopp efter matchen Spanien–Sydkorea i VM 2002. Detta som följd av ett par magnifika blunders som båda gjordes av Ghandours assisterande domare. Mest snett ute var en gentleman från Trinidad och Tobago, Michael Ragoonath, denne var ensam i världen om att se att Joaquins kross till Morientes avgörande golden goal var utanför kortlinjen.

6) Byron Moreno, VM 2002

VM 2002 presenterade en svit av domarblunders. Ecuadorianen Moreno stod för ett par spektakulära i matchen mellan Italien och värdnationen Sydkorea. Mest kontroversiell var Damiano Tommasis ”offsidemål”. Moreno har senare erkänt misstaget och skyllt på sin assisterande domare.

5) Graham Poll, VM 2006

Graham Poll var snabb att försvara Tom Övrebö mot engelska attacker förra veckan. Poll vet också hur det är att vara i hetluften. I synnerhet så efter VM 2006. Då fick Poll lämna turneringen sedan han varnat kroaten Josip Simunic inte bara en utan två och för säkerhets skull även tre gånger.

4) Clive Thomas, VM 1978

”En halvlek är exakt 45 minuter om jag bestämmer att det ska vara så”. Så resonerade Clive Thomas vid VM i Argentina 1978 och dömde bort Zicos segermål för Brasilien mot Sverige. 45 minuter hade nämligen gått precis då brassens nick på hörna passerade Ronnie Hellström i det svenska målet. Inte ens långt senare ville Thomas medge att detta inte var precis fingerspitzgefül.

3) Charles Corver, VM 1982

Fotbollshistoriens värsta domarblunder? Holländaren Charles Corver var bara tio meter från situationen, med fri sikt, när Tysklands målvakt Harald Schumacher vid VM 1982 manglade fransmannen Patrick Battiston. Den sistnämnde låg ett slag medvetslös, fick ett skadat käkben och tappade två tänder. Vad följden blev för Schumacher? Han tilldömes inspark.

2) Gottfried Dienst, VM 1966

Vid VM-finalen England–Tyskland 1966 godkände schweizaren Dienst engelsmännens 4–2 trots att planen invaderats av publik. Men det är knappast för detta ytterst kontroversiella domslut som Dienst gick till historien. Där har han hamnat för att han godkände ett mål av Geoff Hurst. Ett skott som gick ribba-ner-innanför linjen alternativt precis på denna. Den som övertygade Dienst om att bollen var inne var linjemannen Tofik Bakhramov. Drygt 40 år senare är det fortfarande svårt att hitta en tysk som håller med denne.

1) Ali Bin Nasser, VM 1986

”Guds hand”, Maradonas famösa handsmål i närkamp med Peter Shilton mot England i VM 1986. Domaren som missade konstverket var tunisiern Ali Bin Nasser. Men det var uppenbarligen fler än Bin Nasser som var förvirrade den dagen i Mexiko City. I den officiella Fifarapporten står det att ”Ali Bennaceur” dömde.

Här kan du se världens bästa sport live:

✓ Här hittar du resorna till:

La Liga

Premier League

Serie A

Champions League

Fotbolls-VM

NHL, samt mycket mera.

Publicerad: