Gays hälsning till Usain Bolt – 9,79

SPORTBLADET

Regerande världsmästaren visade form i DN-galan

VM-finalen på 100 m blir en rysare.

I kväll på DN-galan skickade regerande världsmästaren Tyson Gay en kaxig hälsning till olympiske mästaren Usain Bolt – 9,79.

– Allt är möjligt i Berlin, säger Gay efter att ha vunnit i kylan på Stockholms stadion.

I Usain Bolts frånvaro skulle 100 m på DN-galan bli en fajt mellan amerikanen Tyson Gay och jamaicanen Asafa Powell – var det tänkt.

Men Tyson Gay var på tok för stark.

Den regerande mästaren från VM i Osaka 2007 krossade motståndet och sprang i mål på 9,79 (dock i lite för stark medvind, +2,6 m/s) – bara två hundradelar från hans eget världsårsbästa.

– Jag har inga problem att springa när det är kallt.

Är du besviken att vinden rånande dig på en diamant och stadionrekordet?

– Nej, egentligen inte. Jag är glad att vinden hjälpte mig att springa så fort.

Att Gays lopp var de främsta 100-metersloppet som gjorts på Stockholms stadion är det dock ingen tvekan om. Amerikanen, som tog tre VM-guld i Osaka, är nu förste utmanare till Usain Bolt vid VM i Berlin.

– Jag tror Usain Bolt kan springa en tid under 9,70 i Berlin – och jag tror att det kommer att bli ett väldigt bra lopp. Allt är möjligt. Jag känner att jag är i väldigt, väldigt bra form.

Powell, som i det närmaste slutade springa på slutet, kom bara trea på 9,98, tre hundradelar bakom amerikanen Darvis Patton.

– Jag siktade på att göra första halvan av loppet bra. Jag känner mig bra just nu, allt går som det ska, nu gäller det bara att träna på den avslutande delen av loppet, säger Powell, något kryptiskt, till SVT.

Allyson Felix har ett stort mål i år – att försvara sitt VM-guld på 200 meter. Och efter uppvisningen på DN-galan är amerikanskan storfavorit till en ny guldmedalj i Berlin.

Trots lite kyligt väder sprang Felix in på nytt världsårsbästa, 21,88 – vilket är 44 hundradelar bättre än vad närmaste konkurrent mäktat med i år.

– Jag är jättenöjd. Jag fokuserade mycket på kurvan i dag, eftersom jag vet att jag måste jobba med den delen av loppet, säger Felix.

– Jag är inte van att komma ut först på upploppet, men då var det bara att fokusera på målgången.

Att hon dessutom slog stadionrekordet på Stockholms stadion och fick en diamant som belöning – det var bara bonus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott