”Det är galet”

SPORTBLADET

Federer efter segern: ”Cirkeln är sluten”

WIMBLEDON. Roger Federer vann Wimbledon och slog samtidigt Pete Sampras Grand Slam-rekord.

Det skedde inför ögonen på amerikanen.

– Det är galet att jag har vunnit så mycket på så kort tid, säger 27-åringen, som nu har 15 titlar.

Det saknades inte direkt trovärdiga ögonvittnen när Federer besegrade Andy Roddick i en redan klassisk femsetare (5–7, 7–6, 7–6, 3–6, 16–14) och lämnade centrecourten som den störste tennisspelaren genom tiderna.

Björn Borg, Rod Laver och Pete Sampras satt på första parkett på den kungliga läkaren. Den snart 38-årige amerikanen – som vann hälften av sina 14 titlar i Wimbledon – gjorde entré vid ställningen 1–2 i första set.

Fyra timmar och 18 min

Det var första gången han besökte Wimbledon utan rackettrunken, men att döma av läktarjublet har tennispubliken inte glömt bort honom.

Till och med Roger Federer hajade till.

– Det var speciellt när han kom in. När jag såg honom på läktaren blev jag ännu mer nervös, säger Roger Federer.

Han fick slita i fyra timmar och 18 minuter för att besegra Roddick. Vid endast ett tillfälle lyckades han bryta amerikanens serve, men det var tillräckligt för att vinna.

När Roddick avslutade matchen med en ramträff visste inte Federer till sig av lycka.

”Väldigt stort ögonblick”

– Det är ett väldigt stort ögonblick för mig. Det var frustrerande att inte kunna bryta hans serve och ta kontroll över matchen. Att ändå lyckas vinna gör njutningen ännu större, säger Roger Federer.

Han ville ta alla i sin famn och fick en Björn-kram av Borg innan han lät sig fotograferas med de övriga legendarerna på plats.

Nu är han störst av dem allihop.

Federer tog sin första Grand Slam-titel i just Wimbledon 2003, där han två år tidigare vann sitt enda möte med en viss Pete Sampras.

– Även om min karriär är långt ifrån över så känns det på något sätt som att cirkeln är sluten. Wimbledon är den turnering som alltid har betytt mest för mig, säger Roger Federer.

”Trevligt att han är glad”

I dag är han och Sampras vänner. Tillsammans har de bland annat åkt till Asien för att spela uppvisningsmatcher.

– Jag vet hur mycket rekordet betydde för honom och han vet hur mycket det betyder för mig. Det är trevligt att se att han är glad för min skull, säger Roger Federer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis