Stallens hemliga plan: Starta en piratserie

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hotet kvarstår: ”Vi vill att F1 förblir F1”

Luca di Montezemolo, president i FOTA och Ferrari (höger) och Flavio Briatore (Renaults stallchef) lämnar gårdagens möte. Parterna träffas igen under helgen.
Foto: AP
Luca di Montezemolo, president i FOTA och Ferrari (höger) och Flavio Briatore (Renaults stallchef) lämnar gårdagens möte. Parterna träffas igen under helgen.

Tre timmars möte, men ingen lösning i F1-bråket.

Det kan betyda att flera team lämnar F1 – och startar en piratserie.

– Vi måste fundera över andra, bättre alternativ, säger Toyotas John Howett.

De senaste veckorna har F1 handlat om bråket med FIA. Ferrari har förlorat mot FIA i en fransk domstol, men tillsammans med Toyota fortsätter de att hota med att de lämnar serien om inte reglementet för 2010 ändras. I går träffades samtliga team på Flavio Briatores yacht i Monaco och därefter hade FOTA (teamens organisation) ett möte med FIA:s Max Mosley.

Det mötet tog tre timmar och Bernie Ecclestone lämnade det i förtid utan att lämna några kommentarer.

– Det var ett konstruktivt möte och vi ska träffas igen i morgon (läs i dag) och därefter ska vi träffa Mosley, säger Luca di Montezemolo, president i FOTA och Ferrari till Autosport.

Flera frågor återstår

– Vi vill att F1 förblir F1 och inte blir någonting annat. Det ska inte komma nya regeländringar som förvirrar hela tiden, utan att det ska vara ett stabilt reglemente och vi vill fortsätta att sänka kostnaderna de kommande två åren.

Max Mosley påtalade att det finns flera frågor kvar att lösa, men att han hoppas på en överenskommelse.

Kan ta över A1GP

Samtidigt pratas det om att flera team i hemlighet arbetar för att hitta en annan lösning – en egen serie. Motorsporttotal skriver att det finns ett tänkbart alternativ, A1GP. Serien som har skulder till bland annat motorleverantören Ferrari har allt som en piratliga behöver, kontrakt med tävlingsbanor över hela världen, TV-avtal med 160 länder, ett kontrakt med däcktillvekraren Michelin och en PR- firma som är billigare än Bernie Ecclestone.

– Jag är rätt säker på att vi lämnar F1, sa Kimi Räikkönen för någon dag sedan till motorsporttotal och i ett pressmeddelande skrev stallet att om parterna inte enas kommer stallet att lämna F1 för en serie som gör märket rättvisa.

Det skulle kunna betyda en piratserie med team som Toyota, Red Bull och BMW. Men det finns en hake.

2005 skrev alla F1-stall ett kontrakt med PR-gurun Bernie Ecclestone där de förband sig att stanna till och med 2012. Därför riskerar de team som lämnar F1 innan dess att åtalas för kontraktsbrott.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN