Ebba Andersson på pallen i Falun

Bara slagen av Johaug i ”kräksnöandet”

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

FALUN/GÖTEBORG. Therese Johaug var oslagbar igen.

Ebba Andersson gjorde ett nytt superlopp och kommer på pallen i Falun.

– Det känns otroligt kul, säger Ebba Andersson efter andraplatsen.

Damernas 10 km fri stil i Falun avgjordes i ymnigt snöfall. Ett underlag som passade lätta Therese Johaug, men även svenska hoppet Ebba Andersson.

Ebba Andersson, som varit på pallen sju gånger tidigare i vinter, öppnade starkt. Bara Therese Johaug var snabbare från start till mål.

Therese Johaug var oslagbar igen.

Men Ebba Andersson visade ännu en gång att hon närmar sin den norska världsstjärnan. Johaug vann med 18,5 sekunder före tvåan Ebba Andersson.

– Ett väldigt bra lopp igen av Ebba Andersson. Johaug är den bästa men idag fick hon slita för att hålla undan, säger SVT-experten Anders Blomquist.

– Jag kan inte tro att jag har kört hela säsongen och nästan inte fått annat än förstaplatser. Det motiverar mig inför nästa säsong, säger Johaug.

Ebba Andersson var väldigt nöjd med ännu en pallplats. När Sportbladet mötte henne efter målgång var hon tillfreds.

– Inför den här säsongen hade jag som drömmen att kliva upp på pallen en gång, men att det har skett som de facto var inget jag räknat med, säger hon.

Loppet i de tuffa yttre förhållandena var krävande.

– Det var tufft, det gällde att kämpa för varje meter för man fick inte mycket gratis. Det var jag inställd på redan i morse när jag drog upp gardinerna, säger hon.

Just nu framstår Ebba Andersson och Frida Karlsson, som inte tävlade i Falun på grund av sviter efter en förkylning, som de som kan utmana den överlägsna norskan.

– Det är ändå 20 sekunder. Det är imponerande vilken nivå som Therese håller lopp efter lopp. Jag ska bara fortsätta att utvecklas så kanske man kan utmana henne ännu, säger Ebba Andersson.

”Extremt ovanligt”

Ebba Andersson har under hela säsongen i världscupen visat att hon är en pallåkare. När säsongens stora mål kom, VM, drabbades hon dock av en känning i luftrören som innebar att formen inte var lika bra som före – eller nu efter VM.

– Ett nytt starkt lopp av Johaug, men också av Ebba, säger Anders Blomquist som hyllade Ebba Andersson.

– Det är så kul att hon i den ålder hon är nu kan hålla en sån här nivå och hota Johaug. Det är tråkigt att VM inte blev som hon tänkte. Det är extremt ovanligt att vara så jämn i den här åldern. Hon har gjort en kanonsäsong.

Bakom Johaug och Ebba blev det en tuff kamp om tredje plats. Där trängde amerikanskan Jessica Diggins in före norskan Ingvild Flugstad Östberg.

Kalla en minut efter

Tyngre gick det - precis som tidigare i vinter – för Charlotte Kalla, som slutade elva. Hon var i mål över en minut efter Therese Johaug. Hon blev besegrad av den svenska sprintstjärnan Maja Dahlqvist som blev näst bästa svenska med en nionde plats.

– Det är en bra bit bak, säger Charlotte Kalla som inte ville analysera sitt lopp direkt efter målgång. Hon konstaterade dock att det var tungt:

– Det är lite speciellt före, det är snöfall som suger. Jag försökte bara kriga på, jag visste att man inte skulle få något gratis.

1 av 2 | Foto: JIMMY WIXTRÖM