Johaug: ”Jag är stolt över att jag tagit mig igenom det”

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

OSLO/STOCKHOLM. Therese Johaug är fri att tävla igen.

När hon mötte pressen brast hon i gråt när hon skulle tacka Marit Björgen.

– Jag är så väldigt tacksam över den stöttningen hon har gett mig, säger hon.

Det var den 16 september 2016 som antidopningspersonal knackade på hemma hos Therese Johaug i Oslo. Johaug uppgav själv att hon använt krämen trofodermin för att behandla sina spruckna läppar.

Vad både hon och landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen helt missat var att krämen innehöll den anabola steroiden clostebol.

En knapp månad senare briserade bomben på en presskonferens på Ullevål och Johaug stängdes av under utredning. Efter att första ha dömts till 13 månaders avstängning i det norska Domsutvalget överklagades domen till Cas av internationella skidförbundet, Fis, som förlängde domen till 18 månader så Johaug även missade OS.

Den avstängningen gick ut i går och i dag mötte den norska stjärnan den samlade pressen för första gången sedan hon åter blivit fri att tävla.

”Klappade mig själv på axeln”

– Äntligen får jag sitta här med ett leende igen, det har varit många presskonferenser där det inte varit så de senaste två åren, inledde Therese Johaug och fortsatte:

– När jag vaknade i morse klappade jag mig själv på axeln, jag är stolt över att jag tagit mig igenom det här.

Therese Johaug ser tillbaka på 18 tuffa månader:

– Det har varit tuffa månader och tuffa år, mycket tårar och mycket besvikelser.

”Förebilden nummer ett”

Therese Johaug tackade sedan en lång rad personer. Allra mest känslosamt blev det när hon skulle tacka Marit Björgen.

– Hon är förebilden nummer ett, jag är väldigt tacksam över den stöttning hon har gett mig, sa hon innan hon brast i gråt.

Hon försökte förklara varför det blev så känslosamt:

– Hon har varit förebild för mig sedan jag var en liten flicka. Den vänskapen vi har utvecklat i så många år, alla minnen vi har och allt hon gjort för mig för att jag ska komma dit jag är idag – det betyder mycket.

Hur viktigt har det varit i den här processen att komma till insikt med ditt personliga ansvar?

– Jag vet ju att det här har varit mitt personliga ansvar, det ansvaret har jag tagit och det är ett straff jag har sonat nu efter 18 månader.

Publicerad:

LÄS VIDARE