Jenny Fransson tog EM-guld i brottning

Av: Erik Wallskog

Publicerad:
Uppdaterad:

Jenny Fransson tog EM-guldet i damernas 72-kilosfinal i brottning.

Efter en inledningsvis jämn final vann hon klart mot vitryskan Anastasia Zimiankova på fall.

– Direkt efter matchen ville jag bara ta den svenska flaggan och springa runt mattan, säger Fransson till Sportbladet.

Även Henna Johansson tog en medalj då hon vann bronsmatchen i 65-kilosklassen med 5–0.

Sverige har en ny europamästarinna i brottning. Efter att ha tappat två poäng direkt i finalen mot Anastasia Zimiankova, vände svenskan och vann på fall i matchens andra period. Slutsiffrorna skrevs till 9–2.

– Det blev extra spännande när jag tappade två poäng i inledningen när jag snubblade. Sådant får inte hända i en EM-final, men det var bara att komma igen och inte stressa. Jag kände att jag hade bra fokus matchen igenom och är väldigt glad att det gick så bra som det gick, säger Jenny Fransson.

”Främst lättnad”

Den relativt oprövade vitrysskan, som skrällvann mot den regerande europamästarinnan Elena Perepelkina i semifinal, var efter den jämna inledningen chanslös och fick kort innan avgörandet krångla sig ur en jobbig försvarsposition.

– Jag ville vinna innan jag åkte hit och visste att jag hade kapaciteten. Det är lite svårt att ha mål, men i mina tankar var inställda på guldet. Så främst känner jag en lättnad över att jag lyckades leverera. Sedan är jag såklart väldigt stolt, säger Fransson.

Tre medaljer

Även i damernas 65-kilosklass blev det en svensk medalj. Det efter att Henna Johansson vunnit över ungerskan Gabriella Sleisz med 5–0.

– Både Jenny och Henna är meriterade, så jag hade det helt klart på känn att det kunde bli medaljer. Men allt kan hända i brottning och det är inte över förrän det är över, så det här känns jätteroligt, säger förbundskaptenen Sara Eriksson Dikanda.

Sveriges första medalj under mästerskapen i Kaspisjk, Dagestan, stod Zakarias Berg för i tisdags när han tog brons i 87-kilosklassen.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: