Daniel Ricciardo vann Kinas GP

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Daniel Ricciardo körde smart, snyggt och perfekt.

Han vann Kinas GP.

– Jag kan inte sluta le, jublar han.

Sebastian Vettel, Ferrari, tog starten och hade ledningen av Kinas GP, men tappade den till Valtteri Bottas, Mercedes, efter depåstoppet. Både Mercedes och Ferrari valde att göra ett depåstopp - men fick se sig besegrade av Red Bull och Daniel Ricciardo som valde att göra två depåstopp. Det sista när säkerhetsbilen var inne på banan.

Den strategin var lysande och Ricciardo tog årets första seger.

– Detta var väldigt otippat, för 24 timmar sedan så trodde jag aldrig detta. Då fick vi byta motorn och jag trodde att jag skulle starta längst bak, säger Daniel Ricciardo när han står på prispallen efter loppet.

– De var väldigt stressigt på banan sedan när säkerhetsbilen kom ut och vi bestämde oss för att gå in i depå. Det var viktigt.

1 av 2 | Foto: GREG BAKER / AFP

Vinnande strategi

Efter det stoppet hade han betydligt bättre däck än sina konkurrenter och han körde om så väl Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.

–Jag hade de mjukare däcken och visste att jag hade lite bättre grepp. Jag visste också att jag skulle få en chans att köra om och satsade allt. Det gör jag alltid.

Valtteri Botats, Mercedes, slutade tvåa och Kimi Räikkönen, Ferrari, trea. Lewis Hamilton, Mercedes var fyra och den regerande världsmästaren har ännu inte tagit någon seger under 2018.

Loppets stora samtalsämne var dock Ricciardos kollega Max Verstappen som var inblandade i två incidenter, dels i samband med ett omkörningsförsök av Lewis Hamilton och dels när han tog med sig Sebastian Vettel på snurrning av banan. Verstappen drabbades av ett tidtillägg och tappade en placering till plats fem medan Vettel tappade ett antal placeringar och fick sitt lopp förstört. Vettel slutade sedan på plats åtta, men behåller lendingen i mästerskapet.

Ericsson i vardagen

Marcus Ericsson hade en tuff dag, han kom aldrig in i loppet och slutade på plats 16, han slog sin teamkollega Charles Leclerc.

– Det var inte vår bästa söndag, mitt race hade två skepnader. Den första delen var inte alls speciellt bra, jag var utanför banan och ramlade ner sist. Vår strategi var en enstoppare och det var svårt att hålla liv i däcken, andra halvan var betydligt bättre, säger Marcus Ericsson.

– Det var skönt att slå min teamkollega och under andra halvan av loppet hade jag betydligt bättre fart. Nu måste vi upp ännu mer till nästa race.

Det avgörs i Baku om två veckor.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad: