Hoff: Könsfrågan värd att reflektera över
Hoppsporten slår sig ofta för bröstet om att kvinnor och män tävlar på lika villkor. Punkt slut. Sedan ska man helst inte låtsas om att verkligheten är en annan. Särskilt på toppnivå.
När jag till exempel för ungefär ett år sedan gjorde en grej av att Sverige skickade ett rent tjejlag till en omgång av Nations Cup, fick jag på skallen av förvånansvärt många (kvinnliga) läsare. Trots att det faktiskt var en unik laguppställning. Och något positivt, tyckte i vart fall jag.
Gårdagens första runda av Världscupfinalen i Paris var inte unik på något sätt. Tyvärr. Den ger ändå anledning att frossa i ämnet.
Jag säger bara: Elizabeth Madden, mer känd som Beezie Madden.
Nu när Henrik von Eckermann, eller Douglas Lindelöw för den delen, inte nådde ända fram. Hur härligt var det då inte att se denna snart 55-åriga amerikanska sopa mattan och gå upp i ledningen?
Särskilt när bara fyra av de 37 startande ryttarna var kvinnor.
Handlar om identifikation
För mig spelar det roll att hon är kvinna o c h überskicklig. Det handlar om identifikation. Att göra sin grej oavsett och keep going även fast åren tickar på. Förebilder som Beezie Madden kan vi inte få för många av. Hon är ett bevis för att det inte behöver finnas något bäst-före-datum ens för kvinnor.
Inte blir det sämre av att hon är ostajlad, allt igenom sportig och har mottot ”Don´t get lazy”.
Räknar jag bort svenskarna är Beezie Madden den ryttare jag allra helst vill se rida. Hon har allt; teknik, känsla, följsamhet och en orubblig position på hästen.
Igår kväll var hon inte bara ensam kvinna i topp. Hon var äldst av kvällens tio bästa ryttare. Närmast i ålder var åttan Carlos Enrique Lopez Liazarazo, Columbia, 52 år.
Yngst av de tio bästa var Douglas Lindelöw. Han har varit etablerad i toppen så länge nu att man glömmer bort att han faktiskt bara är 27 år, vilket är ungt i dessa sammanhang. Ännu yngre, bara 24 år, var han när han slutade åtta i VC-finalen i Las Vegas 2015.
Klockren runda av Lindelöw
Nu var Douglas felfri efter en klockren runda och ligger fint till på nionde plats. I Las Vegas var han ensam svensk. I Paris kan han slappna av i skuggan av favorittyngde Henrik von Eckermann som ligger femma. Det ska riktigt intressant att se vad Douglas kan göra av det.
Tillbaka till könsfrågan.
I Paris är det bara USA som har kvinnliga ryttare i VC-hopptruppen. Australiens Edwina Tops Alexander var kvalad till finalen men avstod.
Jag vet inte vad det beror på att USA har fler kvinnor i toppen än Europa. Så har det varit så länge jag kan minnas.
Det är värt att reflektera över. Men inte just ikväll i VC-finalens andra omgång. Då gäller lika för alla och om Henrik eller Douglas seglar upp i topp struntar jag fullständigt i kön och ålder. Då är jag bara svensk.