Bytte basket mot friidrott – nu klar för EM

19-åriga Vanessa Kamga om helomvändningen, raketresan och de stora drömmarna

avJacob Larsson

Foto: Privat/Bildbyrån

För tre år sedan slutade hon med basketen.

I dag blev hon uttagen till EM – i diskus.

– Jag tror att min breda bakgrund har bidragit till att det gått så snabbt, säger Vanessa Kamga i en intervju med Sportbladet.

När hon var 15 år flyttade Vanessa Kamga från Gävle till Uppsala för att börja satsa på sitt basketspelande.

Men livet blir inte alltid som man tänkt sig.

När hon nu går ut gymnasiet gör hon det som kommande EM-deltagare i diskus, en gren där hon svarat för det sjätta längsta kastet någonsin på damsidan.

– Det har verkligen gått fort. Jag älskar idrott och har sysslat med tennis, basket och dans innan friidrotten och jag tror att min breda bakgrund är anledningen att det gått så bra så snabbt med diskusen, säger Vanessa Kamga till Sportbladet.

Slog personligt rekord fem gånger i samma tävling

I en tävling i Tyskland i maj svarade 19-åringen för en sensationell insats. Hon ställdes mot de bästa kastarna i Europa, men slog till med en andraplats och slog personbästa fem gånger (!) på sex kast. Det bästa kastet noterade 57,04 meter, det sjätte längsta kastet någonsin av svensk diskuskasterska, och drygt en meter över EM-kvalgränsen.

– Jag hade kastat bra på träning innan tävlingen så jag blev inte jätteöverraskad men det kändes fantastiskt skönt att få ut potentialen ur kroppen. Jag åkte dit för att ta medalj, och jag lyckades, säger Vanessa Kamga.

I dag kom beskedet att hon blev uttagen i EM-truppen av förbundskaptenen Karin Torneklint.

– Det känns jättespännande och jag är jätteglad. Det ska bli fantastiskt att få åka på ett stort mästerskap, säger hon entusiastiskt.

Vad har du för mål där?

– Att göra mitt bästa, och se och lära hur det fungerar på ett stort mästerskap. Jag åker alltid med målet att göra mitt allra bästa.

”Blev less”

Som nämnt var det dock inte alltid meningen att Vanessas idrottsliv skulle ta den här riktningen. Om beskedet att byta idrott säger hon:

– Jag blev helt enkelt less på basket, men jag älskar att idrotta. Så jag slutade, men jag ville fortsätta idrotta. Då sa min mamma till mig: du stötte ju kula när du gick i låg- och mellanstadiet, du kanske skulle pröva det igen. Då bestämde jag mig för att ringa friidrottsgymnasiet och fick då prova på alla kastgrenar. Diskus passade mig bäst, så på den vägen är det, berättar hon.

Vad har din familj betydit för ditt idrottande?

– Jättemycket. Min mamma, pappa och morfar har alla idrottat och de förstår hur mycket jag älskar idrott. De har alltid stått bakom mig.

Nu är det inget snack om att diskusen är prio ett för den 19-åriga stortalangen.

– Jag satsar stenhårt. Jag har till och med flyttat närmare arenan för skapa bättre träningsmöjligheter för mig själv, säger hon och passar på att berömma sin tränare, Henrik Wennberg i Upsala friidrott, klubben som hon tillhör:

– Jag har haft honom sedan dag ett. Det funkar jättebra.

Drömmer om OS 2020

Även om det kortsiktiga målet naturligtvis är EM i Berlin i augusti har Vanessa Kamga även ett större mål.

– Min stora dröm är att komma med i OS-truppen till OS i Tokyo 2020. Det skulle vara sjukt häftigt. Och att få vara med i en Diamond League-tävling.

Vad tror du om möjligheterna att få vara med 2020?

– Jag tror absolut det är möjligt. Jag sätter upp mål och sedan ger jag gärnet för att klara dem, så det tror jag absolut är möjligt, säger 19-åringen och rösten genomsyras av en stark tro.

”Henne tror vi verkligen på”

När förbundskaptenen Karin Torneklint kommenterar uttagningen av Vanessa Kamga till EM-truppen, säger hon att 19-åringen är ett namn som man tror mycket på.

– Vanessa är ny i landslaget i de här sammanhangen. Hon är en väldigt duktig diskuskasterska som kastat i några år nu men kommer närmast från basketspel. Hon kastade långt för någon månad sedan, råkade sedan ramla och göra sig lite illa men tävlar nu för fullt igen, så henne tror vi verkligen på, säger hon till SVT.

EM i Berlin avgörs den 7–12 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Diskus