"Något vi både hoppats och förväntat oss"

Av: 

TT

Big air verkar bli verklighet även för freeskii-åkarna i nästa vinter-OS.
Om så blir fallet – ett både positivt och väntat beslut för de svenska åkarnas del.
– Det är ett erkännande för sporten, säger svenska freeskiingförbundets sportchef Stefan Karlsson till TT.

I Pyeongchang blev det bara slopestyle för de svenska freeskiing-åkarna. I Peking 2022 kan Henrik Harlaut, Jennie-Lee Burmansson, Emma Dahlström och de andra svenska åkarna få ytterligare en medaljchans, då big air tillkommer till OS-programmet. Detta enligt webbplatsen insidethegames.
– Det är något vi både hoppats och mer eller mindre förväntat oss. Det kan bli ett lyft för freeskiingen. Det är så klart en stor fördel att ha två grenar att kunna slåss för väl när man är på OS, säger svenska freeskiingförbundets sportchef Stefan Karlsson om uppgifterna.

Bara snowboard senast

Big air, fast för snowboardåkarna, fanns för första gången med i OS-programmet i vintras. Däremot fick freeskiing-åkarna då nöja sig med enbart slopestyle.
– Det är sjukt orättvist. Det var länge tal om att vi skulle få med big air också. Sedan blev vi alla väldigt besvikna när vi inte skulle få det. Arenan är ju byggd, varför får inte vi åka? Det känns bara tråkigt, sade Emma Dahlström till Aftonbladet då.

Med tanke på att Dahlström då var regerande världscupsmästare i disciplinen, likt Henrik Harlaut på herrsidan, så förstår man besvikelsen.

"Svårt att sia"

TT: Hur mycket kan Sverige hoppas på svenskarna i en eventuell OS-big air?
– Hade det varit OS i år så hade det varit väldigt fördelaktigt för oss. Vi har många som är där uppe och slåss. Sedan är nästa OS om fyra år. Det är svårare att sia vem som kommer vara på topp då, säger Karlsson.
– Men vi är en av de ledande nationerna i big air och det är något vi måste spinna vidare på.
Förutom big air ska det även enligt insidethegames införas ett mixedevent i aerials för freestyle-skidor. Enmansbob för damer samt mixed-lagevent i snowboardcross, short track och backhoppning ska också enligt samma källa tillkomma till OS-programmet 2022.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.