Rysslands damer kan stoppas från OS

Foto: TT
Jenni Asserholts Damkronor kan flyttas upp i A-gruppen.
SPORTBLADET

Rysslands ishockeydamer hotas av uteslutning från Pyeongchang efter dopningsstraffet tidigare i veckan då sex spelare stängdes av på livstid från OS.

Stoppas Ryssland så kan Damkronorna flyttas upp till den seedade A-gruppen i OS.

Beslutet från Internationella ishockeyförbundet (IIHF) och Internationella olympiska kommittén (IOK) väntas komma till veckan, enligt ryska medier.

– Det är något som IIHF och IOK tittar på och det är en jätteviktig fråga, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson som är på plats i Moskva under Channel One Cup

Det var i tisdags som IOK stängde av sex damspelare från Ryssland för dopning under OS i Sotji och bestämde att laget skulle strykas från den turneringen.

Men det stannar inte där. Hela laget, som skulle representera Ryssland under OS-flagg, riskerar avstängning från OS i Sydkorea i februari. Ryssland ska spela i den seedade A-gruppen där de två främsta lagen går till semifinal och de övriga två går till kvartsfinal.

”Neutral flagg sannolikt”

Sverige är toppseedat i B-gruppen där de två främsta går till kvartsfinal och där de två sista slås ut.

Skulle Ryssland uteslutas kan Damkronorna flyttas upp till A-gruppen och får då USA, Kanada och Finland som motståndare i stället för Schweiz, Japan och Sydkorea.

– Mest sannolikt är att Ryssland ställer upp med ett lag under neutral flagg. Det är vad vi utgår från nu i alla fall. Men skulle deras lag stoppas så blir det en ny situation som IIHF:s tävlingskommitté får titta på, säger Larsson som själv sitter med i den kommittén.

Alternativen om Ryssland försvinner är att laget ersätts eller att turneringen spelas med sju lag. Med knappt två månader till OS-starten är det dock bråttom.

– Stoppas Rysslands lag så behöver IIHF vara snabbfotat och ta beslut om hur situationen ska lösas, säger Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK