”Jag vill inte ha ont i resten av mitt liv”

Greg Rutherford lägger av efter sommaren

Foto: TT

avPelle Strandman

SPORTBLADET

Han har vunnit OS, VM och EM och är en av brittisk friidrotts största.

Men efter sommaren avslutar Greg Rutherford, 31, karriären.

– Jag vill inte ha ont varje dag i resten av mitt liv, säger längdhopparen till The Guardian.

Höjdpunkten på karriären var utan tvekan när han tog hem OS-guldet på hemmaplan i London 2012.

Efter det rullade det bara på för den forne världsettan Greg Rutherford som följde upp succén med två raka EM-guld 2014 och 2016 och däremellan tog VM-guld i Peking.

Men på grund av en lång skadehistorik är 31-åringens längdhoppskarriär snart över, något han bekräftar i en intervju med The Guardian.

– I bland har jag så ont att jag inte ens kan sitta på golvet och leka med mina två barn, säger han.

Kan bli historisk i EM

Längdhopparen, som har det brittiska rekordet på 8,51 meter, påpekar att han fortfarande har kapacitet att prestera ute på friidrottsbanan men att konsekvensen av ansträngningen blir för tuff.

– Jag känner fortfarande att jag är snabb och superstark. Men när jag springer och hoppar måste jag alltid ta tre dagar ledigt eftersom jag haltar så mycket. Till sist så bryts du ner av det.

– Jag kommer att vara 32 nästa år. Jag vill inte bli en gammal man i laget som fyller ut truppen. Jag vill att folk ska komma ihåg mig för de goda tiderna.

Förra årets toppnotering mätte inte längre än 7,89 meter – men trots att han är långt ifrån sina glansdagar stänger han inga dörrar för sommarens EM i Berlin där han har en teoretisk chans att ta sitt tredje raka mästerskapsguld.

– Jag skulle verkligen vilja ha chansen att bli den förste mannen att vinna tre raka EM-titlar i längdhopp. Om jag tror att jag kan vinna så kommer jag åka. Men jag måste också vara realistisk. Om formen inte är där så kommer jag inte stå i vägen för andra brittiska friidrottare.

Friidrotts-EM i Berlin inleds den 12 augusti.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott