Sommar-OS

Skyddas – av missiler

Av: 

Mimmi Åkerlund

SPORTBLADET

Så rustar London för att förhindra terroristattacker: ”Det är yrkessoldater som är redo för det här”

Stridshelikoptrar i luften, hangarfartyg i Themsen och luftvärnsmissiler på hus­taken.

Storbritannien är redo att stoppa terrorattacker under OS.

– Folk inom försvaret är inte busschaufförer i London, det är yrkessoldater, säger Storbritanniens försvarsminister Philip Hammond.

Den 27 juli riktas världens tv-kameror mot London. ­Miljontals människor kommer att vara där för att följa mäktiga idrottsprestationer.

Men det kan också locka våldsbejakande extremism och terrorism – London har drabbats förr.

14 000 militärer

Experterna säger att attentatsrisken är extremt hög men det brittiska rätts- och säkerhetsväsendet är på tå. Elektronisk spaning, fältarbete, förhör, avlyssning av personer och högst sannolikt infiltrering av intressanta grupper och nätverk.

– Det är absolut omöjligt att utlova ett helt säkert OS. Men man kan göra allt i sin makt för att stoppa och förebygga attacker, och minimera eventuella följder om det blir en, säger Margaret Gilmore, ­säkerhetsanalytiker vid den oberoende tankesmedjan Royal United Service Institute i London, till TT.

14 000 militärer, 9 500 poliser och över 20 000 säkerhetsvakter räcker inte. Under OS kommer flottans flaggskepp HMS Bulwark och helikopterhangarfartyget HMS Ocean finnas i närheten av OS-byn Stratford.

”Yrkessoldater är redo”

De ska fungera som flytande militärbaser samtidigt som Flygvapnet RAF kommer att kontrollera luften med helikoptrar. Typhoonjaktplan står redo om något likande som hände den 11 september skulle ske.

– Det finns mycket liten ­politisk lust att ta några som helst risker, säger Gilmore.

Storbritanniens försvarsminister Philip Hammond håller med och förklarar soldateras vikt.

– Folk inom försvaret är ­inte busschaufförer i London, det är yrkessoldater som är redo för det här, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS