Sommar-OS

Bergström: Invigningen är bara ett jippo

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Banta den till en idrottare per nation

115 svenskar struntar i OS-invigningen.

Jag riktar mig hellre till er 20 som ska gå.

Varför är ni så ohyggligt många?

Sportbladets Kristoffer Bergström.
Sportbladets Kristoffer Bergström.

Vi fasade när krönikören Lasse Anrell slutade på Sportbladet i våras.

– Vem ska täcka för honom under hockeyslutspelet?

– Vem ska nu reta upp norrmän och finländare inför längd-VM?

– Det är värre än så. Vem ska nu skriva om OS-invigningen?

– ... AAAH!!!

Anrell har sett och betygsatt typ alla inmarscher sedan OS i Aten 1896 (två plus, vill jag minnas, för att invigningssångaren Ioannis hade gles lagerkrans och sjöng pipigt). Efter honom finns nog inte en enda reporter eller krönikör som njuter av parad och formationsdans.

Fotbollen är mitt i gruppspelet

Ändå är det intressant att 115 av 135 svenskar nobbar invigningen. De tackar nej till chansen att på bra sändningstid få vinka. Fotbollslaget är mitt i gruppspelet, höjdhoppare tränar hemma, kanotister är ute på läger. Tidigare olympiska spel brukade hundra personer marschera bakom den svenske fanbäraren, hur många av dem som skulle tävla finns inte noterat, men vi kan utgå ifrån att 2012-siffran är låg.

Ändå fascineras jag mer av de 20 idrottare som tycker att det blir toppen att klä sig i stelbyxan och strosa mellan Swaziland och Schweiz. Jag är inte emot varje enskild persons val, men summan av dem.

Jag vill inte se 20 av Sveriges bästa idrottare paradera. Jag vill se en, helst en kvinna, braka in med fanan. Hon ska fladdra och vifta och glänsa, men göra det utan eftersläp.

Vi ska spjärna emot jippofieringen av idrott. Galor sänds i tv, sponsorer ber sina stjärnor spela poker, popularitetsutmärkelsen Jerringpriset värderas nästan som en OS-medalj.

Kan inte en handbollsspelare som hellre peppar än sjunger nationalsången slippa stå där inför matchen? Måste intervjuer vara ett tvång för en tjurig friidrottare som rykt i försöken? Kan vi inte kapa allt spill utanför de faktiska sportprestationerna?

OS-invigningarna är jippon. Behåll dem gärna, värna excesserna, ha fler jetpacks och glowsticks och ersätt helst inte flickan som sjunger med ett ”vackrare” barn.

Men begränsa dem till en timme. Låt varje land bara skicka en aktiv.

Se på den svenska truppen: de 20 som tackat ja representerar inte vårt OS-lag, utan har sållats utifrån hur schemat är lagt. Alshammar verkar saknas, precis som Lisa Nordén, Lotta Schelin, Sarah Sjöström, Anders Gustafsson, Anna Lindberg och Jörgen Persson.

Ge oss Sjarapova och Alshammar

Då tar jag hellre bara en hedersutnämnd idrottare per land. Tänk Liu Xiang för Kina, Tirunesh Dibaba från Etiopien, Ryan Lochte för USA, Maria Sjarapova för Ryssland och Therese Alshammar för Sverige i en ståtlig stjärnrad. Så rent, så tidssparande!

Om åtta dagar målas Londonhimlen i fyrverkerier och ljus. Jag tror att Rolf-Göran kommer bära den svenska fanan och önskar honom en trevlig promenad. De andra bryr jag mig inte ett uns om.

En sak till:

Jag har inte pratat med mina chefer om vem som täcker OS-invigningen för Sportbladet i år. Om det blir jag, så var god och glöm den här texten. Och skicka gärna Lasse Anrells mobilnummer, tack.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS