Bank: Nonchalant, sömnig och trög

avSimon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Nonchalant, sömnig, trög.

Dags att räkna ut Michael Phelps?

Nej, det är aldrig dags att räkna ut Michael Phelps.

Det är klart att det inte var det här han tänkt sig.

En sensationellt svag simning i ett morgonheat som han borde badat sig igenom. En rysare på OS första förmiddag.

– Man kan inte vinna en guldmedalj på morgonen, sa Michael Phelps efteråt.

Nä, så är det ju.

Men han var väldigt nära att förlora den.

Om morgonen visade nånting – mer än att vi har fantastiska heat att se fram emot på damernas 100 fjäril – så var det att toppen blivit ännu bredare, och att marginalerna blivit ännu mindre. På 400 fritt gjorde både tyske superstjärnan Biedermann (utslagen) och sydkoreanske favoriten Park (diskad) ut direkt. Lägg till Phelps, så har ni bilden klar. Det finns fler bra simmare nu, en bredare konkurrens och en hårdare bestraffning för den som gör bort sig.

Michael Phelps är, precis som Lochte sa efteråt, en tävlingssimmare. Han gör sina bästa lopp när det behövs, när det är finaler och fullt fokus. Ett par VM i Lochtes skugga förändrar inte bilden av ett mentalt fenomen som är unikt i simvärlden. Phelps kan och kommer att förbättra sig tills ikväll, jag tror inte att han blir sämre än tvåa den här gången heller. Det som möjligen oroade i morse var att han inte såg särskilt skarp ut ens i fjärilsimmet, som är basen i hans medleylopp. Han kommer att tappa i ryggsimmet i finalen också, det vet alla, men han måste ha något att stå på när det gäller fjäril- och frisimssträckorna.

Ett varningsskott har man råd med.

Smäller det en gång till har simvärlden fått en ny kung.

●●●

Sarah Sjöström, då?

Bekvämt badande i försöken, ett typiskt Sarah-lopp som följer det mönster hon arbetat sig till de senaste åren. Jag tyckte hon såg fantastiskt fin ut på andra femtian, och hon höll ihop simningen hela vägen. Att Dana Vollmer slog OS-rekord och såg ännu bättre ut betyder bara en sak: Att de två favoriterna är i form, och att vi kommer att få en gigantisk duell när det väl är dags.

Och i den duellen finns ingen favorit.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS