– Kommer att smälla

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Sverige redo för hårt spel: ”Måste hålla huvudet kallt”

Stora och starka Noko Matlou är Sydafrikas hot mot Sverige i kvällens OS-premiär. Sydafrikas väntade taktik mot Sverige blir hårt och tufft spel över hela planen.
Foto: BILDBYRÅN
Stora och starka Noko Matlou är Sydafrikas hot mot Sverige i kvällens OS-premiär. Sydafrikas väntade taktik mot Sverige blir hårt och tufft spel över hela planen.

Sveriges spelare räknar med tajt markering och mycket närkamper i kväll.

Sydafrikas man-man-försvar blir en utmaning.

– Det kan lätt smälla, så det gäller att hålla huvudet kallt, säger lagkapten Nilla Fischer.

PÅ PLATS I coventry

Landslagets scouting är gjord och levererad till spelarna.

De vet vad som väntar.

Sydafrika spelar med ett starkt inslag av markering, något som de svenska spelarna är ovana vid.

– Det är få lag som spelar man-man-spel, de flesta spelar i zon. Vi stöter på det i de här stora turneringarna när man möter lag från Afrika ­eller Sydamerika, säger förbundskapten Thomas Dennerby och fortsätter:

– De varierar sitt försvarsspel, men det är nästan så att de kan fullfölja ett helt anfall med en spelare. Våra tjejer får räkna med att de kommer ha en spelare som kommer att ligga nära och skava på hälsenorna. Det kan vara en ny variant för dem…, ­säger han.

Blir en utmaning

Nilla Fischer, defensiv innermittfältare, har inget emot närkamper men medger att det ställer andra krav på de svenska spelarna i en redan het OS-premiär.

– Det blir en utmaning att ha en spelare hack i häl hela tiden, om de kör så över hela planen. Det gäller att hålla huvudet kallt. Vi får inte låta det påverka oss, påpekar hon.

”Lotta är en star”

Thomas Dennerby är dock inte orolig för att den närgångna bevakningen ska få spelarna att tappa humöret. Inte heller att det ska påverka lagets viktigaste spelare, anfallaren Lotta Schelin.

– Är det någon som kan hantera det bättre är det ­Lotta, det finns en del lag i Frankrike som spelar så. Är man en star som Lotta är har man nog vant sig vid lite rivsår på hälsenorna, det kan vara svårare för de unga spelarna, säger han.

Banyana Banyanas förbundskapten Joseph Mkhonza säger Sportbladet:

– Vi pressar, men det ­ beror på vad och när. Man kan inte pressa i 90 minuter. Men vi har inte fysiska spelare, tycker jag. Vi ska spela mot det svenska laget och inte mot enskilda spelare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN