”Det är en bragd”

SPORTBLADET

Stefan Holm hyllar Fredrik
Lööf och Max Salminen

1 av 14 | Foto: GULDGUBBAR Stefan Holm vann OS-guld 2004 och fick bragdguld. Nu tycker han att Fredrik Lööf och Max Salmninen är värda detsamma efter OS-guldet i starbåt i går.

WEYMOUTH. Det makalösa guldet firades med tårta och champagne.

Med på festen fanns höjdhopparen Stefan Holm som hoppas att OS-hjältarna Fredrik Lööf och Max Salminen belönas med ytterligare guld.

– Sommar-OS-guld brukar ge bragdguld..., säger Stefan Holm.

– Det hade varit enormt stort och racet i sig är en bragd, säger Fredrik Lööf.

Foto: GASTKRAMANDE Styrman Fredrik Lööf (till höger) och gasten Max Salminen fixade Sveriges första guld i London-OS och det första seglingsguldet sedan 1976 efter en rysare där Storbritannien besegrades med minsta möjliga marginal.

Det var trångt och hett i det lilla SOK-huset på den lilla bygatan i Chiswell en bit från seglingsstadion.

Utanför föll regnet, det immade på rutorna och Fredrik Lööfs blick var lite trött, men samtidigt alldels salig.

Han gick omkring och fingrade på sin guldmedalj, tog en bit av den delikata tårtan med färska bär och fransk chokladbotten.

Åtta år sedan senaste guldet

Sonen Max-Olov for omkring så guldlockarna hoppade, den blivande hustrun (han har friat, Fredrik) Maj-Elin höll sig i bakgrunden och log åt uppståndelsen.

– Jag håller i medaljen hela tiden, det känns bra. Men jag är lite rädd för att han ska smutsa ner bandet…., säger Fredrik Lööf med ett leende.

Det var åtta år sedan Sverige tog ett OS-guld. Då var Stefan Holm en Av de svenskar som stod överst på pallen. Igår var han med och firade Fredrik Lööf och Max Salminens efterlängtade medalj.

Bragdguldskandidat

Stefan Holm, som är i England för sin kandidatur för en plats i de aktivas kommitté i IOK, ser seglingsduon som en het kandidat till årets bragdguld.

– Definitivt, det är det, säger han till Sportbladet.

Den svenska starbesättningen hade inför medaljracet säkrat ett brons.

De gick för silver, men guldet kändes på förhand borträknat eftersom den brittiska besättningen med Iain Percy och Andrew Simson skulle behöva vara sex placeringen efter svenskarna.

Men det omöjliga blev möjligt, britterna slutade på åttonde plats och Sverige fick sitt första OS-guld på åtta år.

”Betyder mycket”

Är sättet som de gjorde det på en bragd?

– Att man avgör och verkligen ­vänder i sista seglingen betyder mycket. Det känns bekant på något vis att vända i ett svårt läge, säger Stefan Holm.

När Sportbladet tog upp synpunkten med Fredrik Lööf och Max Salminen i natt blev de rörda och glada.

– Det hade varit är en stor grej, underbart, jättestort, säger Fredrik

Lööf mellan tårttuggorna. Racet i sig var en bragd.

Enligt läsarna på sportbladet.se är Lööf/Salminen andrahandsfavorit till bragdguldet efter juniorkronorna med 26 procent av rösterna.