Sportbladet

”KÄNNS KONSTIGT”

avAnders Johansson, Kristoffer Bergström

Johansson anser sig lurad av polisen – hoppas på resning i hovrätten: ”Vi ger inte upp”

Foto: Foto: JOAKIM NORDLUND
”POLISEN PRESSADE MIG” Tomas Johansson förklarar att han först förnekade brott, men ”övertalades” av polisen att erkänna – allt för att det påstådda sexköpet inte skulle bli känt.

Polisen arrangerade en adress för att tysta ned Tomas Johanssons erkännande om sexköp.

Nu känner sig ex-brottaren lurad och letar efter den 50-åriga prostituerade kvinnan för att rentvå sig.

– Hon är utomlands, men vi kommer vända på alla stenar för att få tag i henne, säger advokaten Marko Tuhkanen.

Här, i polishuset i Luleå, erkände Tomas Johansson under förhöret.

”Polisen pressade mig att erkänna något jag inte har gjort för att slippa skriverier i tidningarna”. Det hävdar Tomas Johansson. Sportbladet har erbjudit polisen i Luleå att bemöta kritiken, men de avstår.

Fick instruktioner

Däremot finns rena fakta som de inte förnekar:

När Tomas Johansson erkände sexköp skickades det så kallade strafföreläggandet inte hem till honom i Haparanda, som brukligt.

I stället gick brevet till en box i Luleå. När Sportbladet kontrollerar adressen visar den sig tillhöra polisstationen.

En polisman lånade ut sitt namn, så att strafföreläggandet gick till honom.

– Det här är inget jag själv hittat på, detta är sanktionerat av myndigheten. Vi gör så här någon gång ibland, säger han.

Tomas Johansson påstår att han under hela förhöret fick instruktioner om vad som var ”taktiskt korrekt”. Han säger sig ha förnekat brott i åtminstone 20 minuter, men sedan övertalats om att erkännande var en lindrigare väg att gå.

När han inte kunde uppge några detaljer om sexköpet säger han sig ha fått ord som ”samlag?” och ”oralsex?” upplästa och sedan ombetts nicka vid det som stämde.

– Jag trodde det räckte om man erkände, men de rabblade fram vad man skulle ha gjort. Då kände jag att det var fel, men nickade, säger han.

Det uppgavs att du hade en c/o-adress hos polisen. Varför skickades inte strafföreläggandet hem till dig?

– Polisen ville att det inte skulle synas någonstans. Så jag fick åka ner utanför stationen och så kom de ut med lappen.

Letar efter kvinnan

Hur kritisk är du till polisen?

– När han sa att jag som känd person borde erkänna tyckte jag att han var hygglig. Nu känns det konstigt.

Tomas Johansson hade ingen advokat under förhöret, men har skaffat en nu. De försöker få till en resning i hovrätten, men först måste de få fram nya omständigheter.

Därför letar de efter den 50-åriga asiatiska kvinna som Johansson besökte i Sundsvall. Johansson och hans advokat hoppas att hon ska rentvå honom.

– Min bedömning är att utan kvinnans medverkan är det utsiktslöst att få till resning, men hittills har vi fått info om att hon inte befinner sig i Sverige längre. Men vi ger inte upp, säger advokaten Marko Tuhkanen.