DUELLEN

SPORTBLADET

Loeb har tappat sitt försprång i VM: ”Full gas”

Foto: FULL GAS Från att i princip ha avgjort kampen om VM-titeln har Sebastian Loeb nu tappat. Inför tävlingen i Spanien, som inleds i dag, är Mikko Hirvonen ikapp fransmannen.

Tre förare.

Två tävlingar.

En titel.

Nu ska årets mest spännande motormästerskap avgöras.

Sebastien Loeb hade greppet om VM-titeln i rally – i år igen. Han hade 36 poäng ner till Fords Mikko Hirvonen när fyra lopp återstod av säsongen och mellan honom och finländaren hade dessutom hans teamkollega Sebastien Ogier placerat sig.

Det såg ut som om Sebastien Loeb skulle kunna köra hem sin åttonde raka VM-titel i sömnen.

Men sedan kom raset och när den näst sista VM-deltävlingen nu avgörs i Spanien så är det otroligt jämnt i VM-toppen. Loeb och Hirvonen har båda 196 poäng och bakom jagar Ogier med sina 193.

– Generellt är det så att vi måste attackera i varje kurva och ta ut max överallt. Det handlar om allt eller inget, för ingen av oss som slåss om VM-titeln har råd att köra på säkerhet i någon av de två sista tävlingarna.

Gör upp – igen

– Vi behöver ett toppresultat för att ha kvar chansen att vinna VM i Storbritannien och jag vet att vi klarar av det, säger Fords Mikko Hirvonen till motorsporttotal.

För honom påminner säsongen om 2009, då kämpade han med Sebastien Loeb om VM-titeln ända till den allra sista specialsträckan. Till slut vann Loeb med en poäng och säkrade sin sjätte VM-titel.

– Nu är vi till och med tre man som slåss om VM-bucklan. Det betyder att det blir en spännande helg i Spanien och vi kan dra nytta av erfarenheterna från 2009. Vi kommer att möta den här utmaningen på samma sätt som då, men skillnaden är att nu ska utgången vara en annan.

Sebastien Loeb som dominerat VM de senaste åren har vunnit i Katalonien sex säsonger i rad. I Wales, där säsongen avslutas, har han vunnit tre år i rad.

”Allt på ett kort”

– För mig handlar det om en sak – full gas från start till mål, säger fransmannen som kör för Citroën.

– Jag vet att Mikko kommer att sätta allt på ett kort, men jag har ett par extra trumf i handen, bland annat vår bil Citroën DS3 WRC som vunnit nio av elva rallyn den här säsongen. Jag har dessutom varit med om tuffa VM-kamper tidigare. Alla de faktorerna stärker mitt självförtroende och under tidigare år har liknande situationer alltid slutat med en fördel för oss.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally