”Han var ju idolen när man började lira”

SPORTBLADET

Kjell ”Hammaren” Johansson avled i morse.

Några timmar senare fick Mikael ”Äpplet” Appelgren det tråkiga beskedet.

– Han var en gentleman och rolig att prata med. Vi gjorde många roliga saker tillsammans, säger Appelgren till Sportbladet.

En av Pingis-Sveriges största legender gick bort i morse.

Kjell ”Hammaren” Johansson led av en blodsjukdom och somnade in på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Hans bror Christer Johansson fick beskedet vid sextiden och några timmar senare ringde han upp Mikael ”Äpplet” Appelgren.

– Jag var redan trött sedan i går kväll. Christer ringde och berättade vid nio, det var en väldigt tråkig sak att höra, säger ”Äpplet” till Sportbladet.

Men han visste att Kjell var sjuk. Appelgren fyllde 50 år förra lördagen och hade bjudit in Kjell till födelsedagsfesten samma kväll.

Men några timmar innan fick han ett återbud.

– Jag pratade med Kjell förra lördagen, han var för sjuk för att gå på min fest, han sa att han gick på dialys. Han var inte riktigt i skick, det hörde jag på honom. Men jag är glad att jag fick prata med honom innan han gick bort, säger ”Äpplet”.

”Han var ju idolen”

När Appelgren fortsätter att prata om Kjell ”Hammaren” Johansson hör man tydligt hur mycket han betytt för ”Äpplets” karriär.

– Han var ju idolen när man började lira, han var 15 år äldre än mig. Han och Stellan (Bengtsson) var de som gjorde att man började spela. På den tiden gick mycket på tv och man följde sina idoler hela tiden, säger Appelgren.

– Sedan var han landslagsledare för mig när jag var junior och senior. Jag kände han personligen och det här känns tufft. För bara några dagar sedan satt vi och pratade om Kjell och vad han har betytt. Det är i alla fall skönt att han inte fick lida för mycket.

”En av de största”

Kjell Johansson, som fick smeknamnet ”Hammaren” på grund av en fruktad forehand, vann mängder av titlar under sin karriär.

Han blev bland annat Europamästare 1964 och 1966. Sedan är det nog få som glömmer singelfinalen 1973 i Sarajevo där han förlorade mot Xi Enting efter två kantbollar.

– Han var en av de största idrottsmännen på 60- och 70-talet, han vann fruktansvärt mycket. Det var han som gjorde att bomben inom pingis kom, säger Appelgren.

– Jag är född 61 och minns inte allt, men jag vet att han var väldigt folkkär. Han var en gentleman och rolig att prata med, lätt att ha att göra med. Vi gjorde många roliga saker tillsammans.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis