”De skulle inte trejda mig i första taget –  kanske för Lebron”

SPORTBLADET

Jonas Jerebko berättar om skadan, Pistons tunga säsong och framtiden i NBA

Efter fyra månaders skadehelvete ser NBA-svensken Jonas Jerebko äntligen ljuset i tunneln.

I en intervju med Sportbladet talar 23-åringen ut om vägen tillbaka, tristessen på bänken och alla trejdrykten.

– Jag tror inte att Detroit skulle trejda mig i första taget. Kanske för LeBron..., säger han.

För ganska exakt ett år sedan spelade Jonas Jerebko i rookiematchen under NBA:s All Star-helg. Ett kvitto på att Detroitspelaren stått för en sensationellt bra första säsong i världens bästa basketliga.

Den här säsongen var det meningen att han skulle ta ytterligare ett steg i utveckligen. Men redan på försäsongen var olyckan framme. I en match mot Miami Heat slet Jerebko av sin hälsena.

”Finns ingen tidsplan”

Fyra månader senare vet svensken fortfarande inte när han kan göra comeback.

– Det känns helt okej nu. Jag kör på med mina träningar. Men det finns ingen tidsplan. När jag är redo är jag redo och vi får se när det blir, säger han.

Efter operationen i oktober förklarade Jerebko att han definitivt siktade på spel den här säsongen. Och även om det är fortfarande är målet, så finns det en risk för att vi inte får se honom i spel förrän nästa säsong.

– Om du kollar på hur vårt tabelläge ser ut just nu, så är det inte så jättebra. Det är ju inte så att jag har något att skynda tillbaka till. Jag låter min hälsena bli 120 procent och jag måste kunna spela på min absoluta toppnivå innan jag kommer tillbaka.

– Om det är om tre veckor, sex veckor eller efter säsongen, det får vi se.

”Just nu känns det bra”

– Det är ingen idé att riskera något. Jag har en lång karriär framför mig i NBA. Jag tänker inte riskera att få några men för framtiden genom att komma tillbaka för snabbt.

Men du behöver inte bara köra rehab längre?

– Nej, jag är ute på planen och skjuter mycket. Det enda jag inte gör är att springa till hundra procent. Jag kan inte hoppa och dunka från min högra fot. Det är väl det enda jag inte gör.

– Jag har varit igång på det sättet i en månad. Och just nu känns det bra. Jag vill bara kunna börja hoppa och springa lite mer. Men det kommer.

Du reser ändå med laget på bortamatcherna?

– Ja, dagarna går mycket snabbare när man åker med laget till en stad. Man har shootarounds på morgonen, träning på eftermiddagen och match. Dagarna bara rinner iväg. Sen är det vidare till nästa stad.

Hur frustrerande är det att titta på från bänken?

– Det är riktigt tråkigt. Det tråkigaste jag gjort i min karriär. Men skador är någonting man får leva med. Förhoppningsvis är det den första och sista. Men det är sånt som händer.

Vad säger du om Pistons spel så här långt?

– Det har varit under all kritik. Vi har inte alls spelat bra. Vi kan fortfarande vända på det, och nå en sjunde eller åttonde plats i slutspelet. Men just nu ser det inte så ljust ut. Jag tycker att vi har underpresterat. Jag trodde att vi skulle prestera mycket bättre än så här.

Långt från slutspel

Detroit är just nu elva i tabellen och har en bra bit upp till slutspelsplats. Det har bidragit till att det ryktas om att flera spelare är på väg att bytas bort till andra klubbar. Jerebkos namn har knappt nämnts, men det finns alltid en risk för att han kan bli en del av en större bytesaffär. Efter förra säsongen är Jerebko ett respekterat namn i NBA.

– Det är klart att vi har påverkats lite som lag, av alla rykten. Men egentligen tycker jag att vi har hanterat det ganska bra. Det var mer rykten tidigare, nu har det varit ganska kallt. Det är ingenting laget kan skylla på, för att det har gått dåligt.

Funderar du själv på om du kan bli bortbytt?

– Nej, jag är inte alls orolig för det. Skulle det hända, så händer det. Men jag tror inte att Detroit skulle trejda mig i första taget. Kanske för LeBron eller någonting..., säger Jerebko och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket

NBA