Niva: Chippen petad - och nätet svämmas över av spekulationer

SPORTBLADET

Det är en ny svensk fotbollsverklighet där ute.

Christian Wilhelmsson går från vänsterkanten till läktaren över en helg. Nätet svämmas över av spekulationer om allt mellan taktisk olydnad till osanktionerade festnätter.

Varför? Vad händer nu?

Men mitt i denna störtflod av obekräftade rykten och vildsinta spekulationer – en ännu tydligare svensk nyckelspelare.

Alla som har refererat till den där Spanien-matchen för fem år sedan har också hänvisat till Johan Elmanders monumentala insats den kvällen.

Det heter att han sysselsatte det spanska försvaret på egen hand, men även om Elmander förmodligen gjorde karriärens allra bästa insats så gjorde han det inte utan understöd.

Bara en naturlig djupledsspelare

Bredvid sig hade han en erfaren Marcus Allbäck, som hela tiden hotade den spanska backlinjen med små, exakta inlöpningar.

Ute på kanten fanns Fredrik Ljungberg, som fortfarande hade de vältajmade rusherna in i straffområdet som absolut främsta egenskap.

Ikväll har vi en enda naturlig djupledsspelare, och han heter Johan Elmander.

Sebastian Larsson har självfallet fått instruktioner om att göra just den där sortens löpningar som gav ledningsmålet mot Finland, men de kommer inte automatiskt för honom och slår heller inga hastighetsrekord när de väl blir av.

Bara mål på fasta?

En sak är ofrånkomlig: Med den här uppställningen kommer vi att ha extraordinärt svårt att spela oss fram till målchanser i öppet spel ikväll.

Ska vi göra några mål får de nog lov att komma via fasta situationer, eller genom en Johan Elmander som överträffar sig själv på ett ännu kraftfullare sätt än han gjorde mot Spanien.

Han har löpt mycket i sina dar – ikväll kommer han att behöva springa som han aldrig sprungit förr.