Laul: Det krävs 100 milj om året för att gå ikapp Danmark

SPORTBLADET

Värdet på min fondportfölj närmar sig 180 000 kronor.

Rune Andersson är god för fyra miljarder.

Så varför lyssna på mina protester när Rune tycker det är en bra idé för svensk fotboll att riva upp 51-procentsregeln?

Ja det kan man fråga sig.

Fast egentligen protesterar jag inte. Det sköter Lars Liljegren och kompani bättre. Här intill lanserar de idén att fotbollen och ishockeyn bör lämna idrottsfamiljen och bilda ”Svensk Underhållningsidrott AB”.

Däremot spyr jag redan på den lätt religiösa hajpen att utomstående investerare är vägen, sanningen och livet för svensk fotboll. Men enligt fotbollens egna beräkningar behöver våra toppklubbar öka sina årliga inkomstmassor med cirka 100 miljoner för att komma i kapp Danmark, Skottland och Portugal. Varken Rune Andersson eller någon annan kommer att gå in med 100 miljoner om året. Det är bara att glömma.

Även om en svensk Abramovitj verkligen skulle storsatsa, så jobbar europeiska fotbollsförbundet Uefa med något som kallas ”Financial fair play” som träder i kraft nästa säsong och skärps succesivt till säsongen 2015/16.

Den innebär, förenklat, att Uefa reglerar extern finansiering av verksamhet, ägarna kan inte bara pumpa in pengar för att exempelvis höja spelarlöner. Bolagen måste fortfarande öka sin omsättning.

Ingen märkbar förbättring

Någon märkbar förbättring av kvaliteten på allsvenskan blir det inte av att riva upp 51-procentsregeln.

Men låt oss för skojs skull säga att Runes TFF AB lyfter allsvenskan och vi passerar Danmark, Skottland och Portugal på rankingen. Innebär det att folk vallfärdar till arenorna per automatik? Tänk efter: bor du i Malmö kan du på 20 minuter åka till Danmark och se fotboll där. Någon som brukar göra det för att uppleva den fantastiska kvaliteten? Inte det, nä.

Kommer fortfarande gnälla

Vi kan klättra 15 steg på den där Uefa-rankingen men kommer fortfarande gnälla lika mycket på snedsparkar och dåliga avslut eftersom vi ”coveting what we see every day” som dr Hannibal Lecter uttrycker det – vi åtrår det vi ser varje dag – det vill säga internationell toppfotboll från engelska, spanska, italienska och tyska ligan. Och dit tar oss definitivt inte en slopad 51-procentsregel.

Det viktiga för svensk fotboll är att ha...

...bra talangutveckling som gör att vi fyller på landslaget med bra spelare. Landslaget ”måste” nå stora mästerskap för att upprätthålla ett brett intresse.

...publikvänliga arenor så folk trivs när de ser sitt favoritlag.

...bra planer så det går att rulla bollen framåt.

...en ligaekonomi i balans.

...en produkt och profiler som syns i TV och tidningar.

Inget av det här är beroende av föreningsdemokratins slutgiltiga avskaffande.

avRobert Laul