Expertskatten ska locka hit stjärnor

SPORTBLADET

RF-basen:”Vi välkomnar det absolut”

Alliansens nya förslag om expertskatten får svensk idrott att jubla.

I framtiden kan det bli enklare att locka utländska stjärnor till Sverige.

– Det här betyder att vår internationella konkurrenskraft skulle öka betydligt, säger AIK Fotbolls vd Annela Yderberg.

Foto: Jukka Voutilainen i HV 71 är en utländsk stjärna som skulle uppfylla kraven för att få lägre skatt.

De fyra partiledarna i alliansen vill förenkla den så kallade expertskatten, vilken kan förändra svensk idrott ordentligt.

”Vi vill göra det lättare att rekrytera utländska forskare, ledande befattningshavare i företag och andra talanger”, skrev kvartetten i Svenska Dagbladet i söndags.

I en intervju med Rapport berättade Folkpartiets partiledare Jan Björklund att utländska idrottsstjärnor är bland experterna.

Minst 85 600 kronor

För att uppfylla kraven för en expert ska en idrottsperson som har rekryterats utomlands ha en månadsinkomst på minst 85 600 kronor. Då får de undanta 25 procent av lönen från beskattning under tre år.

Idrottsledare runt om i Sverige är positiva till alliansens förslag.

– Vi välkomnar det absolut. Sverige har ju haft lite sämre förutsättningar på det området än våra grannländer och det här skulle ge bättre möjlighet att konkurrera, säger Riksidrottsförbundets ordföranden Karin Mattsson Weijber till SvD.

Förändrade artistskatten

I januari 2010 förändrades artistskatten. Fram till dess kunde en idrottare befinna sig i Sverige under en kortare tid än sex månader och bara betala 15 procent i skatt.

Men sedan införde Riksdagen att klubbarna skulle börja betala arbetsgivaravgift vilket innebar en ökning med drygt 30 procent.

– Jag har efterlyst ett alternativ till den tidigare artistskatten för att vi i Sverige ska ha samma förutsättningar som andra länder i Europa vad gäller konkurrensen om arbetskraft, säger Christer Englund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

När artistskatten har diskuterats har det framkommit kritik mot att arbetet med egna talanger blir lidande om det blir billigare att värva utländska stjärnor.

Men det är nonsens enligt AIK:s vd Annela Yderberg.

– Vi är duktiga på att få fram egna spelare och jag är övertygad om att det inte skulle förändras, säger Yderberg till SvD.