Thorpe gör comeback - siktar på nytt medaljregn

SPORTBLADET

”Jag behövde de fyra åren utanför poolen”

Foto: Ian Thorpe - snart med en ny OS-guldmedalj runt halsen.

Simlegenden Ian Thorpe gör comeback och ställer in siktet på London-OS om 1,5 år. Där hoppas 28-åringen fylla på sin OS-medaljskörd på fem guld, tre silver och ett brons.

Thorpe slutade 2006.

– Jag trodde aldrig att jag skulle tävlingssimma igen, men jag är glad att jag gjorde det. Jag behövde de fyra åren utanför poolen, säger Thorpe.

Han kommer att fokusera på sprintsträckor men även 100 och 200 meter frisim.

– Jag har inte så lång tid på mig, så det är nog inte möjligt att hinna träna och förbereda mig för 400 meter, säger Thorpe, som aldrig förlorat ett lopp på distansen och bara förlorat ett 200-meterslopp.

Tidernas bäste?

"Thorpedo" räknas som en av tidernas bäste simmare och förutom sina nio OS-medaljer har han elva VM-titlar.

Han säger att skälet till att han tappade glädjen för simning, och därför lade av för fyra år sedan, var att han vantrivdes i offentligheten. Han ber därför, nu när han ska göra comeback, medierna att respektera hans privatliv. Han kommer att förlägga den mesta träningstiden utanför Australien, i Abu Dhabi och i Europa.

Det är OS i London som är målet med den nya satsningen, men han utesluter inte en fortsättning efter 2012.

– Jag har varit och tittat på OS-anläggningen och den är fantastisk. Det var då jag fick smak på simning igen, jag fick en känsla som jag inte haft på mycket länge.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning