Menez – Romas ess för att ge Milan tillfällig solförmörkelse

Foto: Jérémy Menez.
SPORTBLADET

Ingen klubb i Serie A är just nu så obestridligt över-

lägsen som Milan. Och ingen av storklubbarna verkar

så nära ett kollektivt nervsammanbrott som Roma. På lördag möts de i helgens stormatch.

Vem tar hem spelet på Stadio Giuseppe Meazza den 18 december? Milan, säger ni, med kung Zlatan av Malmö som garanti för en seger.

Allt pekar onekligen i den riktningen. Milan mal ner sina italienska motståndare till grus, en efter en. Det är inte så mycket ATT de gör det, utan HUR det gör det, som är så imponerande.

På de italienska arenorna finns just nu inget annat lag som på ett så självklart sätt bara går ut och vinner. Klubbledningen har lyckats perfekt med sina nyförvärv.

I de senaste två matcherna är det Boateng, Robinho och Zlatan som har stått för målen. Någon ställer sig frågan om Ibra möjligen är för bra för den italienska ligan. Han går inte att markera, han försvarar, målpassar och gör själv mål som om det var den naturligaste sak i världen. Efter varje triumf ser han ut som en som ”bara” gjort ett vanligt dagsverke på ett jobb han älskar.

Harmonin störs bara av ett stilla knorrande från Seedorf och Ronaldinho som tidens gång och nya spelare har förpassat till avbytarbänken. Ska vi kalla det ett lyxproblem?

I ligan lyser solen stor och varm över Milan, som nu ligger sex poäng före tvåorna Lazio och Juventus. Oavsett hur det går mot Roma på lördag, kommer Milan att avsluta 2010 i topp i tabellen, som guldstjärnan i julgranen.

Roma håller inte koncentrationen

Situationen ser betydligt mer komplicerad ut i Roma. Alla är besvikna på den skakiga säsongsstarten. Trots en utmärkt uppsättning spelare och det lyckade lånet av Marco Boriello, fortsätter laget att prestera under förväntningarna och det gamla vanliga huvudstadsviruset är tillbaka: Roma håller inte koncentrationen i två halvlekar. Alltför ofta förvandlas en triumferande början till oavgjort eller i värsta fall en förlust. Det finns klubbar som bevarar en 1–0-ledning som en ovärderlig skatt, läs Juventus. Och så finns det klubbar som är roligare att titta på, men som slösar bort sitt försprång så man blir förbannad, läs Roma.

Claudio Ranieris ställning är försvagad av de ojämna resultaten, den katastrofala ekonomiska situationen och av svårigheterna att få laget att fungera som grupp. Francesco Totti är lynnig och svår att tas med. Han kräver samma uppmärksamhet och samma privilegierade ställning som alltid, trots att hans stjärna är i dalande.

Totti blir aldrig en Del Piero som accepterar att dra sig tillbaka en smula, som går med på att användas i små portioner. Totti vill spela tills han stupar, trots att det ibland är bättre för Roma om hans krafter sparas till de avgörande ögonblicken. Samtidigt är andra spelare på väg fram, som stjäl både bollen och uppmärksamheten. Boriello har varit avgörande i flera matcher, men har problem att integreras i gruppen. Bråken i Romas omklädningsrum är allmängods vid det här laget. De Rossi gillar inte Boriellos sätt att öppet kritisera sina lagkamrater och Totti och Burdisso råkade i luven på varandra efter Romas sista match i Champions League i Rumänien. Nu hotar klubbledningen med böter eller uteslutning ur startelvan om spelarna inte behärskar sig. Sammanhållningen är viktig, både utåt och inåt.

Måste hitta inspirationen

Romas ess i rockärmen inför helgens stora utmaning är Jérémy Menez. Den 23-årige fransmannen har aldrig varit bättre och han är

”i tifosis” nya älskling. Just nu är Menez Romas mest underhållande gladiator, snabb och teknisk, generös eller självisk beroende på situationen. Menez lovar väldigt gott för Romas framtid.

Förhoppningsvis spelar han en huvudroll redan på lördag. Milan är visserligen överlägsenheten personifierad. Men ibland kan en inspirerad galning rucka den mest stabile motståndare. Galenskapen har Roma. Nu gäller det att hitta inspirationen.