Experter kritiska mot säkerheten i OS

avMikael Hellmyrs

Efter dödsfall, svåra störtloppskrascher och åkare i bäckar – nu är experter kritiska mot säkerheten i Vancouver.

– Sådana saker som inträffar nu har jag aldrig varit med om i OS, säger Sven ”Plex” Pettersson.

Foto: MATTIAS CARLSSON
Sven ”Plex” Pettersson.

När Anja Pärson kraschade efter att seglat 60 meter under onsdagens störtlopp utbrast Pernilla Wiberg förskräckt att det var det värsta hon sett. Kritiken mot det höga guppet var hård och pappa Anders sa att Anja hade kunnat dö – vilket rodelåkaren Nodar Kumaritasjvili gjorde när han körde ur en låg rodelbana. Under sprinttävlingen förlorade Petra Majdic kontrollen i en kurva och brakade rakt ner i ett dike där åskådarna hörde hur hon skrek av smärta. SVT :s expert Anders Blomquist utbrast att ”det där är för farligt”.

Experter bekymrade

Detta är bara några incidenter under de olycksdrabbade OS-spelen i Kanada. Sven ”Plex” Pettersson upplevde sitt första OS 1952 i Oslo. Han har upplevt 21 OS varav 12 vinterspel på plats. Han är frågande till om arrangörerna i Vancouver verkligen klarar sina uppgifter och om det tummas på de tävlandes säkerhet.

På senare tid har det ju blivit populärt med svåra och långa gupp under störtloppstävlingar men det borde verkligen diskuteras närmare för det är farligt. Sedan borde det ha funnits någon form av skydd över den där bäcken.

Jag tänker även på det här förskräckliga med att Anna Carin (Olofsson-Zidek) släpptes för sent och andra för tidigt. Nej, jag tycker nästan att det har gått lite väl långt nu i de här spelen med arrangörsmissar, säger Plex.

”Kunnat bygga bro”

Fyrfaldiga OS-deltagaren Thomas Wassberg har även han reagerat men inte lika starkt.

– De hade kunnat bygga en bro över den där bäcken. Men det är svårt att bygga bort alla faror som finns, säger Thomas Wassberg som menar att det var lite bättre för även i det avseendet.

– Visste åkte jag själv omkull någon gång när jag tävlade. Men det var aldrig några större problem på min tid.

Sjöberg: "jävligt märkligt"

Tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg följer framför allt hockeyn. Sin vana trogen delar han ut några råsopar – nu till OS-arrangörerna.

– Att Anja klarade sig var ju otroligt, det såg fruktansvärt ut, nästan som backhoppning. För ett blåbär hade det där gått riktigt riktigt illa, säger Patrik Sjöberg och fortsätter:

– Sedan är det ju jävligt märkligt att det ens finns en möjlighet att hamna i en bäck. Det måste vara en arrangörsmiss. Det borde ha gått att bygga något provisoriskt skydd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS